HZZ u službenom priopćenju:

Naše odluke nemaju veze s politikom. Stručno osposobljavanje se provodilo neselektivno, rušilo cijenu rada i zaustavljalo zapošljavanje

Objavljeno: 28.06.2016. Jelena Jazbec

Hrvatski zavod za zapošljavanje, potaknut medijskim objavama vezanima uz privremenu obustavu dijela mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja, uputio je službeno priopćenje s ciljem pravovaljanog informiranja građana.
U priopćenju se ističe kako se ne ukida niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste.
Naime, analiza i procjena učinkovitosti pokazale su da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene, stoga je Zavod sredstva odlučio usmjeriti na one mjere koje daju brze i dobre rezultate, kao i na redefinirane mjere koje pravednije i učinkovitije ostvaruju svoju osnovnu funkciju, a to je zapošljavanje nezaposlenih.

Sredstva iz EU fondova

– Potpuno su netočne tvrdnje dijela medija da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja. Upravo suprotno, ona su u ovoj godini i veća. Udio sredstava iz proračuna se istina smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao – ističu iz Zavoda te naglašavaju kako se to posebno odnosi na mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), popularnoj među mladima, koji su na društvenim mrežama iskazivali nezadovoljstvo najavom da se ona privremeno ukida.
– Ta mjera se provodila krajnje neselektivno te je ozbiljno rušila cijenu rada. Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana. Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe – poručuju iz Zavoda.

Učinkovitost zapošljavanja

Navode i kako na snazi ostaje mogućnost korištenja mjera za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe iznad 29 godina te osobe iznad 54 godine: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta.
– Krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći. Radi se o tome da se sredstva iz tih mjera troše za što su doista i namijenjena, a to je zapošljavanje nezaposlenih.
Također, iz Zavoda negiraju bilo kakvu povezanost svojih odluka s političkom situacijom u zemlji.
– Mi se ne bavimo politikom, a u donošenju naših odluka vodimo se isključivo po kriteriju učinkovitosti zapošljavanja nezaposlenih, a ne po političkoj popularnosti pojedinih odluka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba