Poplavljen kumrovečki kraj

“Bogu hvala što mi bujica nije odnijela kuću, na svu sreću uspio sam spasiti dva automobila“

Objavljeno: 26.06.2016. mladenmandic

U jakom nevremenu, praćenom velikom količinom kiše, tučom koja je padala više od 20 minuta, i snažnim vjetrom, jučer oko 17 sati poplavljene su mnoge ceste na kojima je bilo i do 30-ak centimetara vode, ali i mnoštvo podruma obiteljskih kuća i gospodarske zgrade koja se nalaze u nizinskim predjelima. Kako su nam danas ujutro rekli u Službi 112 u Krapini, jučer poslijepodne i sinoć zaprimili su nekoliko dojava. Vatrogasci su morali intervenirati ispumpavanjem vode iz nekoliko podrumskih prostorija na području općina Kumrovec, Zagorska Sela i Desinića. U Klenicama kraj Pregrade popucali su električni vodovi koji su pali na cestu, u Jertovcu kraj Konjščine palo je drvo na cestu, a u Martincu Orehovičkom i Sopotu pokraj Pregrade mještani neko vrijeme nisu imali struje. Struju također nisu imali ni mještani stambenih zgrada pokraj Političke škole u Kumrovcu, gdje je došlo do zapaljena električnog ormarića.

Vodeni val

Snažne bujice i vodeni val u Kumrovcu nanijeli su vodu i u kumrovečki vatrogasni dom, trgovačku kuću Valalta, te u kumrovečki muzej “Staro selo“.

Kumrovečkoj obitelji Sporiš bujica vode koja se slijevala s brda u potok umalo je odnijela kuću, ali i dva automobila koja su bila parkirana kraj kuće.

– Voda je s brega dolazila sa svih strana. Na svu sreću, kad sam vidjeli što nas čeka, uspjeli smo na sigurno skloniti dva auta s dvorišta. Da ih nismo maknuli, voda bi ih sigurno odnijela. Sva sreća i Bogu hvala da mi je i kuća ostala cijela. To je bilo nešto strašno – rekao nam je vlasnik obiteljske kuće nasuprot Partijske škole Dragutin Sporiš. Voda je došla i u podrum obitelji Branka i Mire Kljajić koji su metlom “tjerali“ vodu iz podruma. Pokraj kuće obitelji Domjanić, na cestu, bujica vode donijela je i nekoliko gromada asfalta.

14 litara po kvadratu

U Meteorološkoj postaji u Popovcu kraj Krapine, rekli su nam da je tijekom jučerašnjeg dana u Krapini izmjereno 14 litara kiše po četvornom metru, što i nije puno, no u sjeverozapadnim dijelovima Zagorja, kiše je, prema viđenom, zasigurno bilo puno, puno više.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Zagorski župan Željko Kolar:

“Proglasit ćemo elementarnu nepogodu”

Poplavljena područja u Kumrovcu, s načelnikom Dragutinom Ulamom, sinoć je obišao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovakvu kišu ne pamte ni najstariji stanovnici Kumrovca. Uz štete na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, nastale su i štete na cestama, a ponovno su se aktivirala i neka od brojnih klizišta. U kontaktu sam s kumrovečkim općinskim načelnikom Dragutinom Ulamom i nakon što se popišu sve nastale štete, za nekoliko dana najvjerojatnije ćemo proglasiti i elementarnu nepogodu za ovaj dio Zagorja – rekao nam je zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba