Općina Desinić

Trg sv. Jurja na 2277 četvornih metara, dobiva novo parkiralište, tržnicu, autobusnu čekaonicu i info punkt

Objavljeno: 25.06.2016. mladenmandic

U općini Desinić u tijeku je posljednja, treća faza uređenja glavnog općinskog trga – Trga sv. Jurja, u sklopu koje će se izraditi autobusna čekaonica, parkiralište i tržnica. Kako nam je rekao općinski načelnik Zvonko Škreblin, za ovu investiciju vrijednu više od milijun kuna, trenutno je u tijeku postupak javne nabave.

– Parcela na kojoj se planira projekt trenutno je u jako lošem stanju. Radi se o površini od oko 2277 četvornih metara, što šljunčane, što zemljane neuređene površine. Na toj parceli izgradit ćemo samostojeću čekaonicu autobusnog stajališta i odmorišta površine oko 18 četvornih metara, 75 četvornih metara predviđeno je za otvorenu asfaltiranu površinu za tržnicu, a asfaltirat će se i staza nogostupa površine 68,86 četvorna metra. Ostalo je predviđeno za izgradnju parkirališta. Važnost projekta je u poboljšanju infrastrukture i prometnog sustava jer je jedan od općinskih prioriteta i turizam, budući da je obnovom Dvora Veliki Tabor i planiranom obnovom rodne kuće Đure Prejca, Općina dobila veliki turistički potencijal kojeg treba iskoristiti, a dosad nam je veliki nedostatak bio nedovoljan broj parkirnih mjesta kao startne pozicije i izvorišta potrebnih informacija ili kao mjesto za usputno zaustavljanje radi okrijepe – rekao nam je načelnik Škreblin.

Uređenje kuće Đure Prejca

Još je jedan projekt pred Desinićanima, a to je uređenje rodne kuće Đure Prejca. Općina već ima završenu projektnu dokumentaciju za uređenje rodne kuće i stalni muzejski postav poznatog skladatelja, glumca i redatelja koji je rođen 25. studenoga 1870. u Desiniću, a umro 1936. u Zagrebu. Uz to planira se i izgradnja info punkta gdje će svi moći saznati sve o desinićkom kraju, ali i o cijeloj turističkoj ponudi Zagorja. Osim ovih projekata, načelnik se osvrnuo i na komunalnu infrastrukturu.

– Dovršena je izgradnju vodovodne mreže u visokoj zoni za sela Desinić Gora, Osredek i Trnovec Desinićki. Ova investicija vrijednosti 3,2 milijuna kuna, koju su financirale Hrvatske vode, radila se u dvije etape, prošle i ove godine. To će omogućiti priključenje 90-ak kućanstava tih zaselaka na opskrbu pitkom vodom. Do sada su žitelji snabdijevali vodom iz vlastitih vodovoda, odnosno iz bunara ili cisterni. Duljina cijele novoizgrađene vodovodne mreže iznosi 4,5 kilometara, a ovom investicijom općina Desinić ima pokrivenost kućanstava pitkom vodom 75 posto. U tijeku je također priprema radova za visoke zone sela Jazbina, Stara Ves Košnička, Košnica i jedan dio Košničkog Huma. Zajedničkim projektom općina Zagorska Sela i Desinić, jer prolazi kroz rubne dijelove ovih općina, i ovi će zaselci uskoro dobiti pitku vodu. S Pregradom i Humom na Sutli za sljedeću godinu u proračunu je osiguran novac za projektnu dokumentaciju, gdje će se kasnije moći priključiti na pitku vodu i Desinić Gora u dijelu Boršići, pa bi time praktički 95 posto kućanstava Desinića bilo opskrbljeno pitkom vodom. Usporedbe radi, 1993. godine u Desiniću nije bilo nijednog priključka distributera Zagorskog vodovoda – rekao je Škreblin.

Cestogradnja

Što se tiče cestogradnje, završena je rekonstrukcija županijske ceste od Desinića prema Velikom Taboru u dužini 200 metara s nogostupom i kanalizacijom. Vrijednost ovih radova je oko 580 tisuća kuna što će doprinijeti sigurnosti prometovanja kroz središe Desinića, posebno uzme li se u obzir da ovom cestom prometuje sve više autobusa koji dovoze turiste u razgledavanje Dvora Veliki Tabor. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za uređenje 14 kilometara nerazvrstanih općinskih cesta, za što postoji mogućnost dobivanja novca iz EU fondova u iznosu od milijun eura, što bi pokrilo cjelokupnu investiciju. Također je izrađena i građevinska dozvola za kanalizacijsku mrežu u dužini od 7,8 km. Radi se o području središta Desinića, prema Ivaniću Desinićkom do Doma za starije osobe Bidružica. Ovu bi investiciju općina Desinić aplicirala na natječaj EU fondova, čije se raspisivanje uskoro očekuje. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Općina također provodi i projekt javnog rada, mjera “Radom za zajednicu i sebe“ te je tako zaposleno šestoro dugotrajno nezaposlenih mještana.

________________________________________________________________________________

Izgrađeno odmorište za bicikle

Park na Trgu sv. Jurja postao je bogatiji za odmorištu za bicikle. Odmorište podrazumijeva Solarni set Integro – uključuje klupu za sjedenje, stol, koš za smeće, dva stalka za bicikle, USB utičnice za mobitel ili tablet, fotonaponski panel od 40 W, regulator napona i kontroler, te hermetički akumulator od 65 Ah. Solarni set su zajednički postavili Zagorska razvojna agencija i općina Desinić, u sklopu provedbe projekta djelomično financiranog novcima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

________________________________________________________________________________

Promocija legende o Veroniki Desinićkoj

Načelnik Škreblin nedavno je prisustvovao trećem sastanku u sklopu prijave na raspisani prekogranični natječaj Interreg Slovenija – Hrvatska. U tom projektu s hrvatske strane sudjeluju općina Desinić, Muzeji Hrvatskog zagorja i Dvor Veliki Tabor. Glavni cilj Interreg SI-HR projekta je razvoj novih turističkih ponuda baziranih na baštini, manje investicije u kulturnu baštinu te promocija legende o Veroniki Desinićkoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba