Dani Željka Pavića

General J. Lucić: Đurmanec, ali i cijelo Zagorje može biti ponosno na svog Tigra Željka Pavića

Objavljeno: 24.06.2016. Jelena Jazbec

Povodom obilježavanja Dana Željka Pavića, prvog poginulog branitelja Krapinsko – zagorske županije koji je prije 25 godina u Erdutu položio svoj život za obranu domovine, danas su u Đurmancu upaljene svijeće i položeni vijenci.
Politički i vojni predstavnici, Pavićevi suborci, obitelj te mještani Đurmanca okupili su se na mjesnom groblju, odakle je, nakon paljenja svijeća na grobu poginulog branitelja, formirana svečana povorka do spomenika Željku Paviću.

Veliko hvala

Ondje su vijence položili saborski zastupnik Žarko Tušek i pomoćnica ministra branitelja Nevenka Benić, zagorski župan Željko Kolar, pripadnici Tigrova te načelnik Đurmanca Damir Belošević.
– Mogu jedino izreći jedno veliko hvala, jer Željko Pavić je, uz brojne druge branitelje, najzaslužniji što danas imamo svoju domovinu – istaknuo je Belošević, naglasivši kako svaku godišnjicu Pavićeve pogibije općina Đurmanec obilježava s velikim pijetetom, a povodom ove 25. godišnjice, pripremljen je i bogatiji program.
Predsjednik Udruge ratnih veterana “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije, Ivan Hržica, prisjetio se ratnih dana i pogibije svog dragog suborca.

Hrvatski sinovi

– Bio je to sam početak rata 1991. godine, kada se još nije definirala crta obrane. Mladi ljudi, specijalna policija, Tigrovi, bili su upućeni na te punktove s ciljem sprječavanje prodora sa strane i dogodilo se to da je iz pravca Bogojeva, to je u Republici Srbiji, znači, s teritorija druge države, višecijevnim bacačima raketa bombardirano preko noći cijelo odmaralište gdje su bili smješteni vojnici. To je podmukli čin, doslovno ubojstvo, čin koji je pokazao da teorija o nekom građanskom ratu pada u vodu jer se radilo o brutalnoj agresiji nad Republikom Hrvatskom – rekao je Hržica.
Posebno dirljivo bilo je obraćanje generala Josipa Lucića.
– Zagorje nije bilo neposredno ugroženo, ali su se iz mnogih zagorskih sela i gradova odazvali hrvatski sinovi i krenuli u obranu mlade nam domovine. I naš Željko došao je tada do krajnjih zapadnih granica da bi obranio svoju domovinu. Đurmanec, ali i cijelo Zagorje može biti ponosno na svog Tigra Željka Pavića – rekao je Lucić.
Prisutnima su se obratili i Žarko Tušek, Nevenka Benić i Željko Kolar, a potom su ispred spomenika svijeće zapalili članovi obitelji Željka Pavića.

______________________________________________________________________________________________________________________________________

Bogat program u znak sjećanja na Željka Pavića i povodom proslave Dana državnosti

U 10 sati otvorena je likovna kolonija, a u 14 sati održat će se druženje mještana s veteranima “Tigrova”, uz fiš paprikaš. U 16.30 sati započet će revijalna nogometna utakmica veterana “Tigrova” i predstavnika Općine, dok će se u 18 sati održati okrugli stol na temu “Domovinski rat – Željko Pavić”. Zabavna večer počinje u 18.30 sati u šatoru kod Osnovne škole Đurmanec, gdje će nastupati grupa Šarmeri, dok u 21 sat počinje koncert Mladena Grdovića.
Sutra od 10 sati nastavlja se likovna kolonija te počinje Smotra kuburaša Krapinsko – zagorske županije, na kojoj će se predstaviti 36 kuburaških udruga, odnosno 700-tinjak kuburaša. Smotra počinje postrojavanjem i otvaranjem, nakon toga slijedi svečani mimohod i odavanje počasti Željku Paviću, a u 11 sati u župnoj crkvi sv. Jurja bit će sveta misa povodom Dana državnosti i obilježavanja “Dana Željka Pavića”. Zabava u subotu nastavlja se u šatoru od 18 sati, kada će svirati grupa Foršuss, dok je za 21 sat predviđen koncert Ivana Zaka.
Manifestacija “Dani Željka Pavića” održava se u organizaciji Općine Đurmanec i zagorske Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba