OGROMNE KOLIČINE ROBE

Posljednja Oreškovićeva odluka: Carina besplatno dijeli zaplijenjene automobile, nakit, parfeme, pića…

Objavljeno: 23.06.2016. Alen Brodar

 

Jedna od odluka koju je odlazeći kabinet premijera Tihomira Oreškovića morao pod hitno donijeti kako bi se izbjegle štete za građane jest i imenovanje članova Povjerenstva za besplatnu dodjelu strane robe. Radi se o dodjeli hrane, odjeće, vozila, elektroničke opreme i ostale robe koju je Carina zaplijenila u svom nadzoru i stavila na raspolaganje spomenutom povjerenstvu, piše Slobodna Dalmacija.

To znači, da Oreškovićeva Vlada nije imenovala novo povjerenstvo, roba bi trunula na carinskim zalihama umjesto da posluži svrsi. Samo prošle godine, kako doznajemo u Carini, doneseno je 88 odluka o besplatnoj dodjeli strane robe.

Povjerenstvu na raspolaganje

– Korisnici besplatne dodjele različitih vrsta i količina robe kao što su hrana, odjeća te razni dodaci odjeći, elektronička i računalna oprema i vozila su, među ostalima, Crveni križ i Caritas, humanitarne udruge, pučke kuhinje, domovi za stare i nemoćne i bolnice – navode u Carini, koja na raspolaganje spomenutom Vladinu povjerenstvu daje sve što zaplijeni osim droge, cigareta, vina i alkoholnih pića. Drogu i cigarete spaljuju, a alkoholna pića i vino prodaju – iz tih izvora Carina je lani ostvarila prihod od 9,5 milijuna kuna. Prodano je, među ostalim, 25.000 litara vina i 8110 litara žestokih pića.

Velike količine robe

Tako je je Carina lani Vladinom povjerenstvu na raspolaganje stavila i 64 vozila, od čega tri kombija i teretnjak, dok su ostalo bili osobni automobili. U optjecaj je stavljeno i ukupno 18 tona zaplijenjene hrane, 157 litara bezalkoholnih pića, 95.000 komada različite odjeće, 590 satova, preko 5000 primjeraka različitog nakita, 456 komada računalne opreme, 341 primjerak elektroničke opreme, 300-tinjak parfema i kozmetičkih pripravaka, 193 para tenisica i 3400 pari druge obuće, blizu 20.000 igračaka i gotovo tisuću sportskih dresova i trenirki. Carina je novim korisnicima poslala i 156 komada različitog namještaja i preko 10 tisuća primjeraka posuđa i pribora za jelo. Lani nije bilo besplatne dodjele zaplijenjene kave, lijekova i mobitela, kao ni CD-ova i DVD-a.


Ne može se utvrditi ukupna vrijednost “darovane” robe

Termin “strana roba” za zaplijenjenu hranu, odjeću, vozila i druge potrepštine te opremu koristi se zbog toga što se zaplijenjena, pa dodijeljena roba u poreznom sustavu tretira kao donacija iz inozemstva. Samim tim ne postoji i ne može se utvrditi barem približna ukupna vrijednost robe koju je Vladino povjerenstvo uputilo na izabrane adrese.
Prema pravilniku o dodjeli strane robe, ona se, osim humanitarnim organizacijama i institucijama koje skrbe za starije, nemoćne i potrebite, može uputiti i sportskim klubovima, znanstvenim organizacijama i neprofitnim udrugama. Potrebno je da se udruge same jave Povjerenstvu sa zahtjevom za dodjelu hrane, odjeće ili neke druge zaplijenjene robe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba