Stjepan Pavliša:

Novac bi se trebao davati na temelju projekata, a ne po mjestu registracije i sjedištu udruge

Objavljeno: 23.06.2016. mladenmandic

 

U prostorima Krapinsko – zagorske županije danas je održano potpisivanje ugovora krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara s predstavnicima braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije, koje su ostvarile pravo na dodjelu županijskih potpora. Pravo na potporu iz proračuna ostvarilo je osam od devet braniteljskih udruga koje su poslale zahtjev i to u ukupnom iznosu od 153 tisuće kuna.

Novac za osam udruga

Na temelju svog programa potpore su dobile Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina i to 17 tisuća kuna, Udruga veterana Specijalne policije Domovinskog rata Barun iz Stubičkih Toplica 24 tisuće kuna, Udruga branitelja Sveti Matej iz Gornje Stubice 15 tisuća kuna za Treće sportske igre hrvatskih branitelja, Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije 15 tisuća kuna, Županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije 28 tisuća kuna, Udruga branitelja Domovinskog rata Kumrovec – Zagorska Sela 13 tisuća kuna za projekt “25. godišnjica Domovinskog rata”, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ 20 tisuća kuna za “Dane Željka Pavića” i Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a za projekt “Do poboljšanja zdravlja hrvatskih branitelja rekreacijom i športom”, 21 tisuću kuna.
Prilikom potpisivanja ugovora, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je posebno istaknuo da su branitelji, iako nemaju nikog profesionalno zaposlenog, napravili kvalitetne programe na osnovu kojih su dobili novac. Iduće godine Županija će za istu namjenu osigurati 200 tisuća kuna. Dodao je i kako će branitelji tijekom godine dobiti i dodatnih 75 tisuća kuna za odlazak na obljetnicu pada Vukovara i Škabrnje te za obilježavanje Bljeska i Oluje.
Na upit zašto najvećoj zagorskoj braniteljskoj udruzi, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, nije odobren novac za njezin projekt, župan Kolar je rekao kako nisu zadovoljili osnovni uvjet, a taj je da su registrirani na području Krapinsko – zagorske županije. Dodao je kako u Zagorju ima 19 braniteljskih udruga te da su još neke koje nisu ni predale zahtjev u toj kategoriji.

Neki diskreditirani

Predsjednik UDVDR-a Stjepan Pavliša rekao nam je kako su neki gradovi i općine, pa i Županija, svojim posebnim propisima da moraju biti registrirane u Zagorju, nekima onemogućili da dobe novac.

– U cijelom svijetu je praksa da se novac dobiva na bazi projekata, a mi ih imamo nekoliko za dobrobit naših članova i cijele lokalne zajednice, a ne samo na osnovu toga gdje je udruga registrirana i gdje ima sjedište. Mislim da se tako naša udruga, ali i druge koje su u sličnoj situaciji diskreditiraju – rekao nam je predsjednik Stjepan Pavliša dodavši kako zahvaljuje Županiji na praćenju nekih drugih njihovih projekata, no odredbu o sjedištu registracija da bi se dobilo novac, ipak treba mijenjati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba