Radni posjet Kini:

Kinezima ćemo ponuditi ulaganje u zdravstveni turizam, zagorske hotele i Kumrovec

Objavljeno: 23.06.2016. Jelena Jazbec

Delegacija Krapinsko – zagorske županije na današnjoj je konferenciji za medije predstavila rezultate radnog posjeta NR Kini. Zagorski predstavnici u kineskoj pokrajini Hebei boravili su od 13. do 19. lipnja, a sudjelovali su na 3. Susretu lidera jugoistočne Europe i Kine, čiji je cilj bio jačanje prijateljskih odnosa i suradnje između NR Kine i zemalja jugoistočne Europe na području proizvodnje, znanosti, obrazovanja i kulture.

– Hrvatska gospodarska komora je već ranije prepoznala važnost kineskog tržišta i samim time trenutačno iniciramo mogućnost otvaranja predstavništva HGK-a u Šangaju do kraja ove godine. Također, prvog dana našeg dolaska, Županijska komora Krapina potpisala je sporazum o međusobnoj suradnji s Komorom tekstilne industrije okruga Rong Sheng, pokrajine Hebei – istaknula je Janja Kantolić, predstavnica HGK Županijske komore Krapina.

 

Brojni kontakti

U Kini je boravio i Vinko Matuša, rukovoditelj prodaje u TPK “Orometal”, koji je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom na Dalekom Istoku, gdje je dobio priliku za uspostavljanje kontakata s više od 300 kineskih poduzetnika, ali i s brojnim europskim gospodarstvenicima koji su također sudjelovali na Susretu lidera.

– Nema boljeg istraživanja tržišta od onog koje ste napravili sami. Prema onome što sam vidio, postoje mogućnosti za plasman određenih roba, ali ne svih. Konkretno, što se mog poduzeća tiče, metaloprerađivačke industrije, objektivno mislim da je teško proizvode Orometala, velike, teške, teretne, odvesti do Kine jer je predaleko. No, uspostavio sam puno kontakata s kineskim gospodarstvenicima, imam dogovoreno da ću napraviti ponudu za jedan svoj proizvod pa ćemo vidjeti. Isto je je li Kina ili Austrija, neke kontakte i neke klijente obrađujemo po nekoliko godina – otkrio je Matuša.

 

Kvaliteta, ne količina

Zagorski župan Željko Kolar, predvodnik delegacije, izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je zagorska delegacija bila jedini hrvatski predstavnik u Kini, te je pozvao buduću Vladu da veću pažnju na gospodarskom planu usmjeri upravo na Daleki Istok.

Otkrio je i što je Kinezima ponudio u Zagorju.

– I predstavnici politike i gospodarstva u samom startu vam govore da ih zanima kvaliteta, a ne količina. Ono čemu ćemo mi posvetiti posebnu pažnju, su Krapinske Toplice, Stubičke Toplice, odnosno, lječilišni turizam, gdje smo uspostavili direktne kontakte i već dogovaramo posjet te agencije koja se tim bavi, zatim ulaganje u hotelijerstvo, te izvoz autohtonih proizvoda. Ne vidim nijedan razlog zbog čega ne bismo ponudili Kumrovec. Generacija 40 plus još uvijek jako dobro zna tko je bio Josip Broz Tito, svaki guvernator s kojim sam razgovarao, imao je samo riječi poštovanja – rekao je Kolar.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba