Istražili smo – koliko zarađuju volonteri, čelnici zagorskih gradova i općina

Hanžek volontira za 7500 kuna, a sa saborskom mirovinom mjesečno zaradi čak 15.500 kuna – među top zagorskim volonterima i Maligec te Markuš

Objavljeno: 22.06.2016. mladenmandic

 

Od 32 zagorska grada i općine, malo je njih u kojima gradonačelnici i načelnici svoj posao obavljaju volonterski. Načelnički volonteri su ponajviše umirovljenici – gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, načelnik Jesenja Ivan Maligec, načelnik Lobora Božidar Markuš. No, tu su i ljudi koji imaju vlastiti obrt ili poduzeća ili pak rade u državnim tvrtkama. Među njima su načelnik Petrovskog Ivan Šanjug, načelnik Tuhlja Renato Ilić te kumrovečki općinski načelnik Dragutin Ulama. S njima smo popričali na temu je li posao načelnika ili gradonačelnika bolje obavljati profesionalno ili pak volonterski, stignu li sve svoje obaveze u općinama na vrijeme obaviti i kolike su njihove volonterske naknade.

Posvetio se čokoladi

Nakon što je u Tuhlju na prijevremenim izborima, već u prvoj godini mandata, zbog neizglasavanja općinskog proračuna, srušio HDZ-ovog općinskog načelnika Tuhlja Milivoja Škvorca, SDP-ovcu Renatu Iliću mnogi prebacuju da se uopće na bavi općinom i općinskim problemima, već isključivo ganja svoj privatni biznis, prvo u Croduxu gdje je bio jedan od Čermakovih šefova za prijevoz naftnih derivata, a danas i u svom privatnom poduzeću. Istovremeno njegov posao u Općini i na terenu, uglavnom obavlja njegov zamjenik Mladen Hercigonja.

– A to vam je ovakav članak naručio HDZ-ovac Milivoj Škvorc – na početku se na naše pitanje obrušio Renato Ilić te ipak nastavio.
– Nakon što sam dugo godina bio zaposlen u Croduxu, sada sam kao direktor zaposlen u svom privatnom poduzeću Čokoladnici “Rajska ptica” koja se bavi proizvodnjom čokolade, ali istovremeno ni malo ne zanemarujem svoje obaveze općinskog načelnika. Imam u općini volontersku naknadu od 3750 kuna, ali sve poslove u Općini, kad mene nema obavlja moj zamjenik Mladen Hercigonja koji je svaki dan tamo u općini i također kao volonter ima naknadu od tri tisuće kuna. Ja imam za sve građane uredovni dan subotom i tada mi se svatko može obratiti s problemima koji ga muče i to nastojim riješiti – rekao nam je SDP-ov tuheljski načelnik Renato Ilić.

I načelnik Petrovskog Ivan Šanjug je volonter i u tome ne vidi nikakav problem.

– Mislim da je za tako male općine kao što je Petrovsko puno bolje da imaju načelnika volontera nego profesionalca jer se tu stvaraju velike uštede. Zaposlen sam profesionalno u Carinskoj ispostavi u Zagrebu, no svaki svoj slobodni trenutak, kao i godišnji odmor posvećujem Općini gdje imam volontersku naknadu od 3700 kuna. No u Općini je profesionalno zaposlen moj zamjenik Stjepan Krklec.

Kumrovečki općinski načelnik Dragutin Ulama također, sa svojim bratom Nikolom, ima privatnu tvrtku, a kao načelnik Kumrovca ima volontersku naknadu od oko 3500 kuna.
– Smatram kako općine koje imaju manje od tri tisuće stanovnika, među kojima je i Kumrovec, koji ima manje od dvije tisuće ljudi, ne bi trebale imati načelnika profesionalca, a isto tako ni zamjenika općinskog načelnika, jer mi sa svojim skromnim proračunom jedva plaćamo i troje općinskih zaposlenika. Mislim da bismo u Hrvatskoj trebali primijeniti slovenski model po kojem su općinski načelnici ujedno i predsjednici općinskih vijeća, no bez prava glasa. Sve to bi nam donijelo značajne uštede u proračunu – rekao nam je Ulama.

Volonteri umirovljenici

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek ima primanja na kojima bi mu mogli pozavidjeti i mnogi vrhunski hrvatski znanstvenici. Naime, uz saborsku mirovinu od oko osam tisuća kuna, kao gradonačelnik Zaboka volontira za dodatnih 7500 kuna.

Načelnik Jesenja Ivan Maligec kaže da unatoč njegovih šest tisuća kuna neto općinske naknade, na njegovom volontiranju ipak Općina ima velikih ušteda u proračunu. Jer, da je kojim slučajem profesionalac, cifra bi se ipak popela. Nešto manju volontersku naknadu od oko 5800 kuna neto, naravno uz mirovinu, ima i načelnik Lobora, Čačićev reformist Božidar Markuš, koji nam je rekao da su njegova bruto plaća i troškovi za putovanja privatnim automobilom u službene svrhe, tri puta manji nego što je to imao njegov prethodnik na čelu Lobora Andrija Smetiško.

Načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja rekao nam je kako u prvih nekoliko godina na mjestu načelnika Zagorskih Sela, od 2002. do 2005. godine, kao volonter nije želio primiti ni kune, no danas ima naknadu od 3500 kuna. No dodao je općinska kasa toliko mu je prazna da je i dvoje od troje zaposlenika, osim pročelnika, morao staviti na četverosatno radno vrijeme.

Među svima njima najmanju naknadu ima volonterski gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak koji volontira za 3390 kuna, no ističe da u uredu uredno, kao i da je stalno zaposlen, provodi najmanje osam sati dnevno, a na dispoziciji žiteljima Zlatara je svih 24 sata dnevno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba