Stigao kapsulirani ekstrakt kanabisa

Od kraja lipnja medicinski kanabis dostupan i u zagorskim ljekarnama

Objavljeno: 21.06.2016. Jelena Jazbec

U Hrvatsku je stigao kapsulirani ekstrakt kanabisa koji bi se uskoro trebao naći u ljekarnama. Radi se o biljnom pripravku od indijske konoplje koji će moći kupiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma i AIDS-a te djeca koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma. Do sada je bio dostupan samo u Sloveniji, a mnogi oboljeli nabavljali su ga putem crnog tržišta.

Ublažavanje simptoma

Medicinski kanabis stigmatiziran je zbog svog ovisničkog potencijala, no pomaže oboljelima od multiple skleroze kod spasticiteta, pri ublažavanju mučnina prilikom primanja kemoterapija i radioterapija te bolova kod bolesnika s karcinomima, olakšava liječenje i povećava apetit oboljelima od AIDS-a, te pomaže kod rijetke dječje bolesti, Dravetovog sindroma, jer može smanjiti učestalost epileptičkih napadaja.
Ipak, važno je naglasiti kako medicinski kanabis ne liječi bolesti, nego ublažava simptome, a također ne djeluje jednako na svaku oboljelu osobu.
To nam je potvrdila i Svjetlana Pripeljaš iz Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije.
– U našoj bazi postoji 161 osoba oboljela od multiple skleroze, iako ih na području županije, prema našim saznanjima, ima preko 180. Neki naši članovi koristili su kanabis u medicinske svrhe, a nabavljali su ga ilegalno, najčešće putem Slovenije. No, to su bili ljudi koji su si to mogli priuštiti, jer su male doze kanabisa stajale oko tisuću eura. Također, kanabis nije na sve njih jednako djelovao, nekima uopće nije pomogao, dok je primjerice jednoj ženi iz Zaprešića pomogao u rješavanju problema inkontinencije. No, najvažnije je znati da multipla skleroza neće nestati pomoću tog lijeka, nego će on samo pomoći u ublažavanju simptoma, poput smanjenja bolova i grčeva – rekla je Pripeljaš.
Liječnici iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana nisu željeli komentirati dolazak kapsuliranog kanabisa na hrvatsko tržište, ističući kako još uvijek nisu dobili službenu potvrdu te kako su sve informacije saznali isključivo iz medija.
Magistra farmacije Vlasta Orehovec iz krapinske Ljekarne Vodolšak otkrila nam je kako će lijek u njihovoj ljekarni biti dostupan čim prime prvi privatni recept.
– Čim primimo prvi privatni recept, mi ćemo lijek naručiti tako da ga naši pacijenti kod nas mogu nabaviti – rekla je Orehovec, otkrivši kako bi lijek trebao biti distribuiran do kraja lipnja, iako ljekarna još nije dobila nikakvu službenu obavijest.

Privatni recept

– Na skladište Imunološkog zavoda 14. lipnja stigao je lijek na bazi medicinskog kanabisa izvoznika Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray iz Kanade. Stiglo je 50 pakiranja jedne formulacije, koja sadrži 5 miligrama THC-a i 5 miligrama CBD-a po kapsuli, i 50 pakiranja druge formulacije, koja sadrži 2,5 miligrama THC-a i 2 miligrama CBD-a. Jedno pakiranje sadrži 200 želatinoznih kapsula ispunjenih uljem medicinskog kanabisa – ističu u Imunološkom zavodu, napominjući kako bi već od ovog tjedna medicinski kanabis mogao biti distribuiran u ljekarne.
Specijalisti neurologije i onkologije te specijalisti neuropedijatrije moći će dati svoju preporuku, na temelju koje će liječnici opće medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece te zdravstvene zaštite žena ispisivati privatni recept s kojim će pacijenti kupovati lijek u ljekarnama. Lijekovi će se moći izdavati isključivo u ljekarnama, uz predočenje recepta.
Kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa izradilo je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida, kojim je predsjedao doc. dr. sc. Ognjen Brborović.
– Smjernice su dostupne na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja, zajedno sa svim ostalim dokumentima koje je proizvelo Povjerenstvo. Meni je drago da je ova “epopeja” završila pozitivno i da su brojni pacijenti koji su polagali nade u kanabis, konačno dobili priliku legalno nabaviti lijek. Nažalost, ono što me brine više od nuspojava, jest činjenica da bi lijek i dalje mogao biti nedostupan, s obzirom na cijenu. Tu vidim buduću ulogu Sabora i Ministarstva, a spreman sam i sam pomoći u stručnom dijelu – otkrio nam je Brborović.
Za cijenu smo stoga upitali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
– Kanabis koji će se koristiti u medicinske svrhe za sada nije na listama lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, niti se trenutno može dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. Cijenu medicinskog kanabisa ne utvrđuje HZZO, a za daljnje informacije upućujemo vas na Ministarstvo zdravlja – poručili su nam iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Odgovor o cijeni medicinskog kanabisa od strane Ministarstva zdravlja još uvijek nismo dobili, ali prema prvim informacijama iz Imunološkog zavoda, mjesečna terapija mogla bi stajati i do 2 tisuće kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba