Zlatarbistrički načelnik Miholić

“U zadnje tri godine otvoreno je 1300 radnih mjesta, skoro ćemo imati više zaposlenih nego stanovnika”

Objavljeno: 19.06.2016. mladenmandic

Žarko Miholić na čelu je zlarbistričke općine već punih sedam godina. Nakon što je prije sedam godina, nakon identičnog rezultata u drugom krugu, načelnikom postao tek u trećem krugu, u pohodu na svoj drugi mandat, prije tri godine, osvojio je čak 85,74 posto glasova čime je ostvario jednu od najuvjerljivijih izbornih pobjeda u Hrvatskoj. Svog protukandidata Josipa Andreca iz HDZ-a ostavio je na svega 12,94 posto. Izborni rezultat najbolji je dokaz da je u svom prvom mandatu napravio velike stvari za Zlatar Bistricu, a gospodarski uspjesi su se nastavili.

Mala nezaposlenost

– Kad sam prije nešto više od sedam godina postao načelnik, indeks razvijenosti općine Zlatar Bistrice bio je 75,6 posto s izrazito visokom stopom nezaposlenosti, dok nam je danas indeks razvijenosti 95,7 posto, a stopu nezaposlenosti koja je nekad iznosila više od 20 posto, smanjili smo ispod jedan posto. Samo u zadnje tri godine otvorili smo 1300 radnih mjesta, što je u odnosu na ukupan broj stanovnika od oko 2600, vjerojatno najveća brojka u Hrvatskoj. Kod nas se sada zapošljavaju i mnogi s područja cijelog Zagorja, ali i iz susjedne Zagrebačke županije – rekao je načelnik Miholić.
Dodao je kako je najviše zaposlenih u Boxmarku, poduzeću koje se bavi proizvodnjom kožnih navlaka, njih oko 1100, u Soldusu koje proizvodi PVC i drvenu stolariju zaposleno je 280 radnika, u Micah elektromotorima 80-ak radnih mjesta, u EL-setu 70-ak radnih mjesta, a tu je i niz manjih poduzeća. U gospodarskoj zoni nalazi se također i najveća solarna elektrana u Hrvatskoj snage dva megavata, investicija od oko deset milijuna kuna, koja će osigurati stabilnost proračuna jer će godišnje u proračun, zavisno o količini proizvedene električne energije, donositi oko 300-tinjak tisuća kuna i koja sa izgrađenom trafostanicom, omogućava energetsku neovisnost cijele gospodarske zone.
– Sklopili smo također ugovor o prodaji zemljišta u gospodarskoj zoni s poduzećem Mikom koje se bavi prodajom i održavanjem računalne tehnike koje će izgraditi proizvodnu halu od čak šest tisuća četvornih metara i zaposliti 400-tinjak mladih stručnih ljudi, a imamo i pismo namjere od još dva poduzetnika koji bi zaposlili dodatnih stotinjak ljudi, pa će uskoro Zlatar Bistrica imati više zaposlenih nego li sveukopnog broja stanovnika – kaže Miholić posebno napomenuvši kako su poduzetnike privukli jer su cijelu poduzetničku zonu koja se proteže na oko stotinjak tisuća četvornih metara, kompletno infrastrukturno opremili i to najvećim dijelom novcem iz općinskog proračuna.

Podizanje standarda

– Sve ove investicije u gospodarstvu, omogućuju i znatno podizanje standarda i poboljšanje uvjeta života ulaganjima u predškolski odgoj, školstvo i komunalnu infrastrukturu. U Zlatar Bistrici roditelji plaćaju najnižu cijenu vrtića. U ekonomskoj cijeni od 1600 kuna, Općina participira sa 55 posto, a početkom iduće godine, uštedama, to će se popeti na 60 posto, dakle vrtić u kojem imamo 93-oje djece će se plaćati 600-tinjak kuna, a tu su i posebne pogodnosti za drugo dijete, treće je besplatno, a pomažemo i socijalno najugroženijima tako da je vrtić dostupan svima. Osim toga svi naši osnovnoškolci i srednjoškolci imaju besplatan prijevoz, otvorili smo besplatni logopedski kabinet, uveli smo dva strana jezika već od prvog razreda osnovne škole, a stipendiramo i 70-ak srednjoškolaca i studenata – kaže Miholić.
Zbog velikog rasta gospodarstva puno se također ulagalo i u komunalnu infrastrukturu.
– U posljednjih sedam godina otkako sam načelnik, kroz razne natječaje asfaltirali smo 16 kilometara općinskih i nerazvrstanih cesta, sto posto pokrivena je mogućnost priključka na vodu i sve stare salonitne cijevi zamijenjene su novima, a ekološkom javnom rasvjetom pokrili smo apsolutno sva naselja na području općine – rekao je na kraju Miholić te na upit hoće li se iduće godine ponovo kandidirati za načelnika, rekao da ako građani smatraju da zaslužuje još jedan mandat, zašto ne.


Uz blagdan sv. Ivana Krstitelja i Dan općine

Uz blagdan zaštitnika župa sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, Zlatarbistričani će uz Dan župe proslaviti i Dan općine. Svečanost će započeti ujutro blagoslovom potpuno obnovljenog Središnjeg križa na groblju u Lovrečanu, nakon čega će se održati i sveta misa u Župnoj crkvi. U 12.30 sati slijedi svečana sjednica Općinskog vijeća, a u večernjim satima planirano je druženje svih mještana uz uz glazbu, besplatni grah i bogatu ponudu svih zlatarbistričkih udruga. Već po tradiciji navečer ćekraj Župne crkve zapaliti i veliki Ivanjski krijes.


NAKON POŽARA

Gradnja nove dvorane kreće na jesen i bit će gotova za dvije godine

Načelnika Žarka Miholića upitali smo i kako teku planovi za gradnju nove školske dvorane, nakon što im je stara dvorana početkom siječnja izgorjela.
– Odlukom Školskog odbora sva prava oko postupka gradnje prenesena su na Općinu, jer jedino se mi možemo javiti na mjeru 7.4 Fonda Europske unije. Trenutno je u završnoj fazi izrada glavnog projekta i dobivanja građevinske dozvole. Nakon što je šest milijuna kuna dobiveno od osiguranja, da bi se zatvorila financijska konstrukcija bit će nam potrebno još osam, devet milijuna kuna. Nova dvorana bit će nešto veća od stare s potpuno drugačijom koncepcijom vanjskog i unutarnjeg prostora. Imat će 450 sjedala s mogućnošću postavljanja montažnih tribina za još 500 sjedala. Početak radova očekujemo na jesen, a završetak za oko dvije godine, do početka školske godine 2018 – 2019.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba