Zaštićene biljne vrste u Zagorju

Jadranska kozonoška na Strahinjčici bilježi znatno povećanje populacije

Objavljeno: 19.06.2016. mladenmandic

Zagorska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, provela je monitoring jadranske kozonoške na tri lokacije na Strahinjčici – na Šušelj Brijegu i Platu. Ove godine zabilježeno je znatno povećanje veličine populacije u odnosu na prošlu godinu jer je prebrojano čak 173 jedinki.

Broj jedinki jadranske kozonoške bio bi i veći da dio populacije nije stradao zbog mraza i snijega koji je pao krajem travnja. Monitoring je napravljen na obrascu koji je izradila Agencija za zaštitu okoliša i prirode. Jadranska kozonoška pripada vrstama roda Himatoglossum koje su rasprostranjene na gotovo cijelom europskom kontinentu. Brojne i bogate populacije nalaze se na širem području Strahinjčice te Maceljske gore, na istočnim obroncima Medvednice i na Žumberku.

Kao i sve ostale orhideje, jadranska kozonoška, je strogo zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode, a dodatno je štite i međunarodni propisi kojih je potpisnica i Hrvatska, kao i Direktive Europske unije. Vrlo je važno provoditi monitoring jer su države članice EU dužne podnijeti izvješća o praćenju stanja očuvanosti Natura 2000 vrsta i staništa temeljem Direktive o staništima svakih šest godina, kako bi se pratila uspješnost upravljanja ekološkom mrežom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba