Povezivanje muzeja

Krapinski muzealci posjetili Cerkljanski muzej i Mestni muzej Idrije

Objavljeno: 18.06.2016. mladenmandic

 

U sklopu međunarodne kulturne suradnje između Hrvatske i Slovenije, djelatnici Muzeja krapinskih neandertalaca posjetili su Mestni muzej Idrije, te Cerkljanski muzej u Sloveniji. Muzeje je povezala prošlogodišnja manifestacija “Glas piščale”, a odnosi se na arheološki nalaz frulice napravljene od kosti špiljskog medvjeda nađene na lokalitetu “Divje Babe” kraj Cerknog. Replika ove frulice nalazi se u stalnom postavu Muzeja krapinskih neandertalaca.

Obišli bolnicu

Muzejska savjetnica krapinskog Muzeja Vlasta Krklec, kustos Eduard Vasiljević i kustos pripravnik Jurica Sabol, obišli su i Partizansku bolnicu Franja, koja je kao i Muzej krapinskih neandertalaca dobitnik prestižne Oznake europske baštine. Bolnica Franja postala je nakon drugog svjetskog rata simbolom razgranate i iznimno organizirane zdravstvene djelatnosti, a predstavlja dio zajedničkog nasljeđa europskih naroda, njihovih vrijednosti i svjetonazora te svojim postojanjem i svjedočanstvom doprinosi jačanju kulture mira.
Stalni postav muzeja u Idriji smješten je u dvorcu starog grada Idrije, te predstavlja vrlo bogatu građu tehničke baštine i rudnika žive. Ulaz u rudnik jedan je od najbolje očuvanih ulaza u rudnik u Europi. Muzej također čuva i prezentira poznatu Idrijsku čipku koja se na tim prostorima izrađuje gotovo tri stoljeća.

Slična tematika

Kako nam je rekla muzejska savjetnica Vlasta Krklec, Muzej krapinskih neandertalaca povezuje slična tematika, mogućnosti promocije fosilne i geološke građe, buduća razmjena izložbi i radionica, te posebice povezivanje putem Oznake EU baštine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba