Državna matura

“Nemoguće je za tehnički smjer napisati dobro maturu iz hrvatskog, jer 15 – 20 posto sadržaja ispita nismo uopće radili na nastavi”

Objavljeno: 15.06.2016. Jelena Jazbec

Održan je prvi ispit iz obaveznog dijela državne mature – hrvatskog jezika. Maturanti diljem Hrvatske jučer su pristupili pisanja eseja, dok su danas pisali test provjere teorijskog znanja.

Po završetku ispita koji će imati važan utjecaj na njihovu budućnost i fakultet koji će upisati, razgovarali smo s učenicima Srednje škole Krapina, kako bismo doznali kakvi su njihovi prvi dojmovi.

Esej nije težak

Anja Benc učenica je opće gimnazije. Pisala je A razinu ispita iz hrvatskog jezika, a namjerava upisati biljne znanosti.
– Esej mi nije bio težak. Tema je bila “Povratak Filipa Latinovicza”, a nije bilo teško zato što se sve vrti oko istog – traženje identiteta. Mislim da je moglo biti i puno teže. Za ovo danas mislim da je trebalo dosta učenja, a ja se nisam puno pripremala. I zato očekujem neku trojkicu. Ali sve u svemu, u ispitu je bilo sve ono što smo radili i učili protekle četiri godine – otkrila nam je Anja.
Istaknula je i kako su se tijekom četiri godine na nastavi hrvatskog jezika pripremali za državnu maturu, posebice za pisanje eseja. Prepisivanja na maturi, prema njezinim riječima, nije bilo, iako kaže da je možda bilo moguće prepisati, da se netko odvažio na to.
– Ja nisam probala jer me bilo strah, ali mislim da bi i profesori trebali biti malo odgovorniji, pošto su u nekim školama užasno strogi, a neki to toleriraju – rekla je Anja.
Slične dojmove donosi i njezina kolegica Antonija Jerneić.
– Esej je dobro prošao, tema je zaista bila lagana. Čak sam imala i previše vremena. Danas je bilo teže, a i vremena je bilo puno manje. Ne mogu procijeniti koju ocjenu ću dobiti, kak’ bude, bude – kaže Antonija, koji želi upisati sanitarno inženjerstvo.
Maturanti su jučerašnji esej imali pravo pisati 160 minuta, a današnja je provjera znanja trajala 80 minuta.

Logičko razmišljanje

Petar Kolenko, tehničar za mehatroniku, upravo vrijeme navodi kao jedan od glavnih problema na današnjem ispitu.
– Imamo 80 minuta za 80 zadataka, što znači minuta po zadatku, a još imamo i tekstove između – otkriva Petar.
Želja mu je upisati strojarstvo, a da bi u tome uspio, treba mu prolaz na nižoj razini državne mature iz hrvatskog. Pisanje eseja na temu Hamleta, prema njegovim riječima, nije bio težak zadatak, ali zato testom nije baš zadovoljan.
– Današnji test bio je poprilično problematičan, za 50 posto toga čuo sam prvi puta u životu, iako je B razina. Oko 15 – 20 posto stvari uopće nismo radili na hrvatskome. Zadaci s tekstom još se mogu riješiti nekih 80 posto ako se razmišlja logički, ali sve ostalo je preteško. Išlo se previše u dubinu sa sadržajem. Ne znam hoće li itko od mojih kolega dobiti četvorku, a kamoli peticu. Nemoguće je za tehnički smjer napisati predobro maturu iz hrvatskog, pa čak i na osnovnoj razini – zaključuje Petar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba