Video: 14. Viteški turnir

Veliki okršaj vitezova na prostoru Muzeja seljačkih buna posjetitelje vratio u srednji vijek

Objavljeno: 14.06.2016. Jelena Jazbec

Srednjovjekovni vitezovi još su se jednom utaborili u Hrvatskom zagorju, ovog puta na prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, gdje se u subotu održao tradicionalni 14. po redu Viteški turnir.

– Radi se o jednom važnom turističkom događaju i povijesnoj manifestaciji koja obuhvaća veliki broj zaljubljenika u srednji vijek i privlači velik broj posjetitelja. Radi se i prvoj manifestaciji te vrste koja se upravo ovdje počela odvijati, a kasnije su se slična događanja proširila po cijeloj Hrvatskoj. Kroz oživljene povijesne slike i likove želimo posjetitelje vratiti u kasni srednji vijek te ih zainteresirati za teme koje se, između ostaloga, prezentiraju i u našem muzeju – rekla nam je v.d. ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec.
Upravo su Muzeji Hrvatskog zagorja, u sklopu kojeg djeluje i Muzej seljačkih buna, glavni organizator ovog događaja, koji se odvija uz potporu Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije i Općine Gornja Stubica.

Srednjovjekovno oružje

Vlatka Filipčić Maligec, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna, otkrila nam je u čemu su sve posjetitelji mogli uživati tijekom cjelodnevnog bogatog programa.
– Program je započeo streličarskim turnirom na kojem su se natjecali streličari iz različitih srednjovjekovnih udruga, imamo nekoliko bitaka, točnije, glazbeno – scenskih uprizorenja, što dnevnih, što noćnih. Središnje događanje su slobodne borbe, a tijekom cijelog dana traju plesovi, slušamo srednjovjekovnu glazbu, održavamo radionice, uveseljavaju nas žongleri, a posjetitelji mogu naučiti razne vještine koje će im dobro doći ako se vrate u srednji vijek – rekla je Vlatka Filipčić Maligec.
Posjetitelji su tako mogli naučiti bacati kamenje s ramena, zabijati čavle u drvo, složiti arheološku slagalicu, mačevati, postati dvorska luda, izraditi svoj grb, istraživati srednji vijek ili se pridružiti u plesu. No, najveću pažnju, posebice onih najmlađih, privlačilo je srednjovjekovno oružje – bacanje koplja, sjekira i bodeža te gađanje lukom i strijelom. Jedan od demonstratora tih vještina je Stjepan Jalžabetić.
– Bio sam aktivni član srednjovjekovne udruge, pa sam, obilazeći razne manifestacije, došao na ideju da počnem proizvoditi srednjovjekovne drvene dječje igračke, točnije, replike srednjovjekovnog oružja, bezopasne i namijenjene isključivo dječjoj igri. Sada redovito posjećujem sajmove i djeci kroz svoje igračke pomažem da usvoje neke nove vještine – otkrio nam je Stjepan.

Slobodne borbe

Vrhunac cjelodnevnog programa bile su slobodne srednjovjekovne borbe, u kojima, za razliku od scenskih prikaza koje karakterizira gluma, sudjeluju pravi borci, odjeveni u viteške oklope, u koje udaraju jedan drugoga, a gubitnik je onaj tko primi više takvih udaraca. Organizirane su i predstave za djecu, te koncert srednjovjekovne glazbe grupe “Slip“.
No, ni sa zalaskom sunca ne završava srednjovjekovna priča u Gornjoj Stubici. Prava poslastica posjetitelje očekuje upravo u večernjim satima – noćna borba te noćna predstava s vatrom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba