KOLIKO KOŠTA SMRT

I naskromniji pogreb stajat će vas najmanje sedam tisuća kuna

Objavljeno: 13.06.2016. mladenmandic

Za razliku od svadbi gdje, zavisno o tome koliko imamo novca, možemo birati koliki ćemo si luksuz i na kojem mjestu priuštiti, prilikom pogreba najdražih nam osoba, nemamo baš velikog izbora kako bi sve bilo baš kako treba.

O tome koliko mogu iznositi troškovi posljednjeg ispraćaja pokojnika, razgovarali smo u krapinskom Krakomu s pogrebnikom Tomislavom Puljekom i njegovim šefom Marijanom Cerovečkim.

Sve na jednom mjestu

– Za razliku od nekih manjih općina, kod nas se, ovdje na Gradskom groblju u Krapini, sve usluge mogu dobiti na jednom mjestu. Prijevoz pokojnika iz bolnice ili pak obiteljske kuće naplaćujemo po cijeni od 6,25 kuna po kilometru, no za prijevoz iz Krapine te općina Petrovsko, Đurmanec, Radoboj i Jesenje ta cijena, bez obzira na udaljenost iznosi 150 kuna. Obavljamo i uslugu presvlačenja i eventualnog brijanja pokojnika, koja iznosi 180 kuna – kaže Cerovečki.
Cijena lijesova sa svom pogrebnom opremom i križem, kreće se od onih najjeftinijih od jele i topole od 2800 kuna, preko onih od oko 3500 kuna, koji su i najtraženiji, pa sve do onih masivnih hrastovih koji koštaju i do 6000 tisuća kuna. Naravno cijena također ovisi i o širini i duljini lijesa, jer nisu svi pokojnici iste tjelesne građe. Dodatni trošak je ako se pokojnik pokapa u grobnicu jer se mora kupiti i limeni lijes koji se stavlja u onaj drveni, a njegova je cijena 1100 kuna.
– Nadalje kopanje groba i ukop pokojnika kod nas košta 890 kuna, a pri ukopu mogu se angažirati isključivo djelatnici Krakoma i to njih šest, i to košta dodatnih 682 kune. Kad nije potrebno kopanje grobnog mjesta, već se pokojnik pokapa u grobnicu, otvaranje i zatvaranje grobnice te kazete za urne koštat će vas između 250 i 430 kuna – rekli su nam pogrebnik Tomislav Puljek i rukovoditelj Odjela koji se bavi ukopom pokojnika, Marijan Cerovečki.
Dodali su kako oni, ako se to od njih traži, organiziraju i dolazak svećenika te glazbu. Konkretno u Krapini svećenik po ukopu, nema li se zaostataka u plaćanju za Crkvu, uzima 500 kuna, dok cijena Gradskog puhačkog orkestra iz Krapine iznosi 1600 kuna. “Tišina” se trubom može odsvirati za 200 do 300 kuna, zavisno od toga koga se angažira. Za osmrtnice nemaju dodatnih troškova jer se ne naplaćuju. Naravno, sve su to troškovi ako već imamo kupljeno grobno mjesto, no ako ga nemamo troškovi enormnu rastu. Tako cijena jednostrukog grobnog mjesta iznosi osam tisuća kuna, dvostrukog 15.800 kuna, obiteljske grobnice 35 tisuća kuna, dok je cijena kazete za urne četiri tisuće kuna.

Vijenci od 200 do 600 kuna

Budući da se u Krakomu ne mogu kupiti vijenci i cvjetni aranžmani, u nekoliko privatnih cvjećarni raspitali smo se i kolika je njihova cijena. Rekli su nam kako se cijena vijenaca kreće od 200 pa sve do onih najraskošnijih od 600-tinjak kuna, dok se buketi mogu nabaviti po cijeni od onih najjeftinijih od 50-ak, pa do 200-tinjak kuna.

Ako se to sve zbroji, cijena najskromnijeg pogreba, naravno ako već imamo plaćeno grobno mjesto i nije baš mala i iznosi više od sedam tisuća kuna. No, za nešto raskošniji odlazak s ovog svijeta, cijena se penje za dodatnih nekoliko tisuća kuna. Stoga su mnoge obitelji danas prisiljene uzeti čak i kredit ne bi li na vječno počivalište ispratili svoje najmilije.


Krakom jedini u Zagorju smije prevoziti na Zavod za sudsku medicinu

Kako nam je rekao Marijan Cerovečki, krapinski Krakom je jedini u Zagorju ovlašten da smije u slučaju ubojstava, samoubojstava, prometnih nesreća ili sumnjivih smrti prevoziti pokojnika u Zavod za sudsku medicinu u Zagreb. U tim slučajevima prijevoz do Zagreba plaća Županija, dok se za povratak pokojnika iz Zagreba obitelj mora sama pobrinuti.


Na Gradskom groblju u Krapini otvorena trgovina pogrebne opreme
Na Gradskom groblju u Krapini uređena je i otvorena trgovina pogrebne opreme. Kako nam je rekla direktorica Krakoma Katarina Posilović, izvršena je kompletna adaptacija interijera koja je opremljena novim namještajem i fiskalnom blagajnom. Time su, kaže direktorica Katarina Posilović, stvoreni svi uvjeti da ožalošćene obitelji sve poslove oko pogreba i posljednjeg ispraćaja pokojnika obave na jednom mjestu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba