ZAGORSKI KLOPOTEC

Cestovna mazala i dalje mogu slobodno uživati u svojim kreacijama, platit će ih porezni obveznici

Objavljeno: 11.06.2016. mladenmandic

“Da je bil veći kljin, rodil bi se sin” – osvanuo je ovih dana natpis na državnoj cesti između Krapine i Svetog Križa Začretja, pokraj Područne škole u Lepajcima. Nekako baš i nisam siguran da bi se s nečijim većim “kljinom” rodil baš sin, no siguran sam tek u to da natpis na cesti definitivno odvraća pozornost sudionika u prometu, posebice onih radoznalih, koji dolaze iz suprotnog smjera, iz Krapine prema Velikoj Vesi, kojima su slova okrenuta naopačke i koji baš ne mogu od prve iščitati o čemu se u ovom “umjetničkom uratku” konkretno radi. Kažu da se klin klinom izbija, no baš i nisam siguran u to.

U posljednje vrijeme, sve smo češći svjedoci ispisivanja na ceste, ali i ostale javne površine kojekakvih poruka, štrajanja papirnatim konfetama, zafrkancija na nečiji račun, koje nitko ne sankcionira. Bojom i kistom “kvazi umjetnici” mogu izgleda na cestama, čak i onim državnim, činiti što god ih je volja. Tome im zasigurno ide u prilog i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, po kojem će se kazniti, citiram: “svi oni koji postavljaju ploče, znakove, svjetla, stupove ili druge slične predmete, kojima se zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova, koji svojim oblikom, bojom, izgledom ili mjestom postavljanja oponašaju neki prometni znak ili sliče na neki prometni znak, koji zasljepljuju sudionike u prometu, ili pak odvraćaju pozornost vozača koja može biti opasna za sigurnost prometa”. Svi takvi kaznit će se novčanom kaznom od pet do 15 tisuća kuna.

E sad, pitanje je da li naš, gore spomenuti “kljin”, zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova, da li isti taj “kljin” sliči na prometni znak, zasljepljuje li, ili pak odvraća pozornost u mjeri koja može biti opasna za sigurnost prometa, teško je odgonetnuti, čak i prekršajnim sucima. No, do njih prijava zasigurno nikad neće ni doći. Jer, “cestovno mazalo” ili pak više njih, ni ovog se puta, uvjeren sam, neće pronaći. Stoga ćemo svi mi koji se vozimo po cestama, i nadalje slobodno moći uživati u njihovim “cestovnim umjetničkim kreacijama”, ali s druge strane i iz proračuna, svojim novcem, skupo plaćati njihovo uklanjanje. Ma, najbitnije je u svemu da se lova ipak okreće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba