Opća bolnica Zabok

Župan Kolar tražio i dobio ovlasti za daljnje pregovore s Ministarstvom zdravlja

Objavljeno: 10.06.2016. mladenmandic

Hrvatska Vlada 30. siječnja 2013. godine, donijela je Odluku o sanaciji Opće bolnice Zabok, a Krapinsko – zagorska županija, kao osnivač, tada se odrekla osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije. U trenutku donošenja Odluke o sanaciji, ukupne obveze zabočke Bolnice iznosile su 36,4 milijuna kuna. Odgovornim poslovanjem i upravljanjem sanacijskih upravitelja i Sanacijskog vijeća, te uvođenjem mjera štednje i racionalizacije poslovanja, uz povećanje opsega pruženih usluga, dugovanja su do početka ove godine smanjena na ukupno 24,2 milijuna kuna, odnosno na 10,2 milijuna kuna. No, odlukom Vlade o prestanku postupka sanacijom koja je stupila na snagu 16. travnja 2016. godine, osnivačka prava nad Općom bolnicom u Zaboku vraćaju se Krapinsko – zagorskoj županiji.

Sanacija podbacila

Odluka o obustavi postupka sanacije donesena je na prijedlog Ministarstva zdravlja, koje je utvrdilo da postupak sanacije nije postigao očekivane rezultate te da daljnje provođenje postupka sanacije nije svrsishodno, a Krapinsko – zagorska županija kao osnivač imenovala je nove članove Upravnog vijeća te donijela odluku o imenovanju Tihomira Vančine, vršiteljem dužnosti ravnatelja, na koju je ministar zdravlja dao suglasnost. Početkom travnja Ministarstvo zdravlja dostavilo je prijedlog Sporazuma između Ministarstva zdravlja, županije i zdravstvene ustanove, a tamo među ostalim piše da će se dugovanja zdravstvene ustanove podmirivati iz tekućeg poslovanja zabočke Bolnice. No, Županija tom odlukom nije zadovoljna, pa je poslala svoje primjedbe na prijedlog Sporazuma jer konačni tekst još uvijek nije poznat. Stoga je zagorski župan Željko Kolar zatražio od Skupštine Krapinsko – zagorske županije da ga ovlasti kako bi tijekom ljetnih mjeseci mogao pregovarati s Ministarstvom zdravlja oko daljeg poslovanja Bolnice i otplate duga koji bi se trebao sanirati do konca 2018. godine.
– Svojevoljno smo dali Bolnicu u državne ruke da sanira dug, no sada nam je Država bez naše suglasnosti vraća, no što je tu je, jer se iz ove situacije ne može. Na neke situacije poput poštivanja kolektivnog ugovora zaposlenicima i određivanje limita ne možemo utjecati, no istovremeno, kao osnivači, moramo snositi odgovornost za poslovanje Bolnice, što je apsurdno. Nemamo nikakve garancije o limitima, a dodatna otežavajuća okolnost je što nam je za branitelje limit smanjen za pola – s milijun na 500 tisuća kuna. Stoga molim Županijsku skupštinu da mi da ovlasti da tijekom ljeta s Ministarstvom zdravlja i Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana utvrdimo konačni tekst sporazuma o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva zdravlja, Županije i Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, s time da obaveze Bolnice po osnovi preostalog duga iz sanacije ne terete Županijski proračun, a ja ću o rezultatu dogovora obavijestiti Županijsku skupštinu – zatražio je Kolar.

Nema garancija za limite

Predsjednik Hrvatske kajkavske stranke, i sam djelatnik zabočke Opće bolnice dr. Stanko Belina, također se nadovezao da za limite koji će se isplaćivati bolnicama nema nikakvih garancija te da bi bilo pogubno da Županija sav nastali dug preuzme na sebe, jer da bi vjerojatno tim rješenjem, dugovi opet počeli rasti, kao i niz godina ranije. Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je pak dodala kako se ovom odlukom za pacijente ništa neće promijeniti te kako je sigurna da će, bez obzira na sve što se tijekom zadnjih nekoliko godina, promijenilo , kao i dosad, svi dobiti istu razinu medicinske usluge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba