Energetski dan KZŽ

“Obrazovanje najmlađih preduvjet je za energetski održivi razvoj društva“

Objavljeno: 10.06.2016. Jelena Jazbec

“Naša je radost zelena trava, svaki cvijet i ptica mala“, riječi su dječje pjesmice, eko – himne kojom su pregradski mališani danas otvorili šestu po redu proslavu Energetskog dana Krapinsko – zagorske županije, manifestacije koje se organizira u sklopu Europskog tjedna održive energije.

Dječji vrtić “Naša radost“ u proteklom se razdoblju istaknuo brojnim aktivnostima čiji je primarni cilj pobuđivanje svijesti mališana o energetski obnovljivim izvorima energije, važnosti zaštite okoliša i ekološkoj proizvodnji hrane. Također, nedavno je završilo provođenje crowdfunding kampanje, prve u Zagorju, u sklopu koje su građani donirali novac za energetsku obnovu pregradskog vrtića. Upravo zato, “Naša radost“ je od strane Krapinsko – zagorske županije odabrana kao mjesto proslave Energetskog dana.

Brojni projekti

– Trenutno se renovira krovište vrtića, financirano dijelom iz crowdfunding kampanje, u kojoj su sudjelovala sva djeca, roditelji, cijeli tim vrtića, pod okriljem Regionalne agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Djecu odmalena učimo kako štedjeti energiju, kako živjeti u skladu s prirodom, za prirodu i u prirodi. Ove godine, posebnu pažnju posvetili smo projektu čovjek i stablo, što je zapravo dio projekta “Pregradski ekići“, koji obuhvaća naš povrtnjak, voćnjak, vinograd, kompostanu, kutić životinja i kutić cvijeća. Na svim područjima osvještavamo djecu kako živjeti u prirodi, kako brinuti o njoj i kako se zdravo hraniti – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića “Naša radost“ Gordana Krizmanić.

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj spomenuo je i druge energetski obnovljive projekte koji se provode na području grada Pregrade.
– Osim energetske obnove vrtića, na tim je principima izgrađena i Područna škola u Stipernici. Provodi se i rekonstrukcija javne rasvjete, najveći energetski učinkoviti projekt. Više od deset milijuna kuna vrijedni su projekti koje smo provodili u proteklih nekoliko godina. Na tim principima započeli smo i s obnovom gradske zgrade, a više desetaka naših građana obnovilo je svoje obiteljske kuće zahvaljujući programu Fonda za zaštitu okoliša – istaknuo je Vešligaj.
Zagorski župan Željko Kolar nije mogao sakriti zadovoljstvo uspjesima koje Krapinsko – zagorska županija postiže na području energetske učinkovitosti.

– Puno puta smo skromni bez razloga. Imamo kontinuirani rad na području energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Provodimo na desetke projekata, od osnovnih i srednjih škola, do vrtića i građanstva, i mogu reći da smo što se toga tiče najjači u Hrvatskoj. I svjetska nagrada Energy Globe koju smo dobili za projekt energetske učinkovitosti naših škola u konkurenciji 160 projekata iz raznih zemalja, to potvrđuje – rekao je Kolar.

Priznanja i nagrade

Osim svečanog programa proslave, ovim je događajem obilježena završnica projekta “Znanjem do energetskih ušteda“, koji je ove godine proširen aktivnostima obrazovanja za najmlađe generacije kroz uključivanje mreže dječjih vrtića na području županije. Projekt provodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a kroz edukaciju, primarni je cilj utjecati na djecu i mlade da promijene životne navike, kako svoje, tako i svojih ukućana, te na taj način doprinesu energetski održivom razvoju cjelokupnog društva. U svome obraćanju, ravnatelj REGEA i predsjednik FEDARENE Julije Domac, objasnio je zašto je došlo do proširenja aktivnosti na najmlađe generacije.

– Najprije se krenulo s obnovom fasada i krovišta kuća i zgrada, ali onda smo shvatili da to nije dovoljno, jer nijedna fasada ni krovište ne znači tako puno kao obrazovanje naše djece – rekao je Domac.
U sklopu programa proslave, prikazan je film “Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi“, predstavljen je projekt “Znanjem do energetskih ušteda“, te su podijeljena priznanja za sudjelovanje zagorskim dječjim vrtićima. U ime dječjih vrtića iz svojih mjesta, priznanja su primili gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa i načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša. Dodijeljene su i nagrade za provedeni likovni natječaj “Kako štedjeti energiju u vrtiću“, na kojem je pobijedio Dječji vrtić Konjščina.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba