VIŠEMJESEČNA AKCIJA POLICIJE

Uhićeno devet dilera od kojih je jedan maloljetnik – drogu su prodavali i zagorskim školarcima

Objavljeno: 09.06.2016. Alen Brodar

Danas je završilo višemjesečno kriminalističko istraživanje Policijske uprave krapinsko-zagorske i Policijske uprave zagrebačke, uz koordinaciju Županijskog državnog odvjetništva, u sklopu kojeg je tijekom jučerašnjeg dana uhićeno devet hrvatskih državljana sa stubičkog, zabočkog i zlatarbistričkog područja te Grada Zagreba, radi neovlaštene proizvodnje i prodaje droga.

– Pronađeno je ukupno 2.892,32 grama marihuane, 10 stabljika indijske konoplje, četiri vage, sedam drobilica i neznatna količina novaca, koji potječe od prodaje droge. Uhićeni su kontinuirano i organizirano vršili prodaju marihuane, psilocibina (halucinogene gljive), amfetamina i ecstasya velikom broju osoba s područja Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba. Imenom i prezimenom uspjeli smo identificirati više od 150 konzumenata droge u Zagorju – rekao je voditelj službe kriminalističke policije Kristijan Potočki, dodavši pritom da se droga prodavala i maloljetnicima.

Temeljita pretraga

Osumnjičeni su drogu, kako je rekao Potočki, nabavljali u Zagrebu te je raspačavali i prodavali u Zagorju, gdje su pak uzgajali tek manje količine, vjerojatno za osobnu upotrebu. Izvršena je pretraga devet domova i pet vozila, a uhićeni su A.S. (35), R.B. (48), T.P. (22), K.Ž. (18), M.D. (21), T.K. (27), M.V. (26), K.Č. (31) i maloljetnik čije godine policija nije htjela otkriti. Oni su danas predani pritvorskom nadzorniku PU krapinsko-zagorske, te je protiv uhićenih podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Zagrebu.
Inače, trojica od uhićenih već su otprije bili kažnjavani i poznati policiji, dvojica zbog preprodaje droge, jedan od njih bio je i “mozak” ove kriminalne operacije, dok je treći uhićivan zbog drugih kaznenih djela.
– Neki od njih će možda biti i pušteni, no protiv devetorice smo prikupili dovoljno dokaza da ih pritvorimo – rekao je Potočki, dodajući da je u Krapinsko – zagorskoj županiji zastupljenost lakih droga velika, dok teških droga, srećom, gotovo i nema. Cijena kilograma marihuane danas se na crnom tržištu kreće između 15.000 i 20.000 kuna.

Važnost prevencije

Za navedena je kaznena djela uobičajeno predviđena zatvorska kazna do osam godina, međutim, kaže Potočki, kako je bilo i prodaje droge djeci i maloljetnicima, nekima prijete i veće kazne.
– Ovim uhićenjima zaokružili smo višemjesečnu akciju, ali ovu konferenciju nismo sazvali da se time hvalimo, već da upozorimo koliko mladih ljudi dana konzumira lake droge i da svi zajedno pokušamo nešto učiniti na prevenciji konzumacije droga – zaključio je Željko Sugnetić, zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba