Županijska skupština

Zbog rasta gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti, proračun raste za 3,2 milijuna kuna

Objavljeno: 08.06.2016. mladenmandic

 

Na sjednici zagorske Županijske skupštine, danas je donijet prvi rebalans županijskog proračuna. Planirani prihodi i primici Županije izmjenom sada iznose 178.303.089 kuna, što je za 3.197.735 kuna ili 1,8 posto više u odnosu na prethodni plan. Najznačajniji doprinos rastu je od poreza na dohodak zbog rasta zaposlenosti, dok je istovremeno zabilježen pad prihoda za financiranje decentraliziranih funkcija u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Veći izvorni prihodi

Od ukupnog Županijskog proračuna 50,3 milijuna kuna odnosi se na izvorne prihode i primitke koji su u odnosu na prethodni plan povećani za 3.307.920 kuna ili sedam posto i čine 28,2 posto ukupnih prihoda i primitaka. Decentralizirana sredstva za školstvo, zdravstvo i socijalnu skrb iznose 58.7 milijuna kuna i bilježe pad više od milijun kuna ili 1,7 posto u odnosu na plan i predstavljaju 32,9 posto ukupnih županijskih prihoda. Valja napomenuti i da su troškovi plaća za zaposlene u Županiji smanjeni za 413 tisuća kuna.
Rebalans proračuna usvojen je jednoglasno i glasovima vladajućih i glasovima oporbe i to bez rasprave. Župan Željko Kolar prije glasanja istaknuo je kako su prihodi od poreza i prireza na dohodak, povećani za 2,3 milijuna kuna i sada iznose 35,8 milijuna kuna.

Ispod 5000 nezaposlenih

– Sve je to posljedica rasta gospodarstva i smanjenje broja nezaposlenosti. Prema podacima s kojima raspolažemo, po prvi puta u svibnju imat ćemo na Zavodu za zapošljavanje manje od pet tisuća nezaposlenih, a samo u svibnju izdane su i tri nove građevinske dozvole za gradnju novih proizvodnih hale, što upućuje na veliku gospodarsku aktivnost u Zagorju – rekao je župan Kolar te dodao da nažalost u rebalansu ima i nečeg lošeg, a to je da su Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade izvorna sredstva iz Županijskog proračuna povećana za više od milijun kuna, dok su sredstva za decentralizirane funkcije smanjena za 848.700 kuna. Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu izvorna su sredstva povećana za 683 tisuće kuna, sredstva pomoći za 202.575 kuna, dok su istovremeno za decentralizirane funkcije smanjena za 191.315 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba