Radoboj i Poljanica Bistrička

Dođite i uživajte u ljepotama noćnih leptira!

Objavljeno: 03.06.2016. mladenmandic

Ovog će se petka i subote i u Krapinsko – zagorskoj županiji obilježiti 13. “Europske noći noćnih leptira” i to večeras kraj crkve sv. Jakova u Radoboju od 20 do 23 sata, a sutra također od 20 do 23 sata na Cukorovom bajeru u Poljanici Bistričkoj pokraj Marije Bistrice.

Preko tri tisuće vrsta

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti preko tri tisuće različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je drugačija. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći, ali i najmanji leptiri u Europi, spadaju baš u noćne leptire.
U ovoj manifestaciji sudjeluju stručnjaci i amateri iz velikog broja europskih država. Ove godine po prvi puta u Hrvatskoj promatranje noćnih leptira organiziraju Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije. Cilj je ove manifestacije približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira.

Posebno pozivaju mlade

Iz zagorske Javne ustanove posebno pozivaju mlađe generacije da se pridruže ovoj manifestaciji. Imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do 20 svjetlosnih šatora – piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Sve one koje to zanima, savjetuju da sa sobom ponesu svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću. Voditelji noćne leptirske radionice i stručna podrška bit će Toni Koren i Stanislav Gomboc. U slučaju kiše, promatranje leptira će se odgoditi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba