Nova Mreža hitne pomoći

Svi žitelji Zagorja sada će imati istu šansu za dobivanje prve pomoći

Objavljeno: 01.06.2016. mladenmandic

Ministarstvo zdravlja napokon je u Narodnim novinama objavilo kako će izgledati Mreža hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj. Prema toj odluci, u Krapinsko – zagorskoj županiji, TIM 1, koji uključuje liječnika, medicinsku sestru i vozača, imat će i dalje ispostave Donja Stubica, Zabok, Zlatar i Krapina, koja je ujedno i sjedište Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije.
Novost je da TIM 1 dobivaju Pregrada i Marija Bistrica. Dežurstva koja su inače bila u Mariji Bistrici, Konjščini, Pregradi i Klanjcu su ukinuta, no ta će područje pokrivati tri tima T2, u kojima su medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač. U Zagorju su s novom mrežom zadovoljni, jer su razgovori u Ministarstvu zdravlja urodili plodom. Timove T2 financirat će Ministarstvo, dok će dva tima T1 financirati Krapinsko – zagorska županija.

Zaposlit će se 54 djelatnika

Župan Željko Kolar rekao je kako je ovom odlukom postignuta dobra pokrivenost područja hitnom medicinskom pomoći, te da će njome u slučaju nezgode, svi žitelji Krapinsko – zagorske županije imati istu šansu za dobivanje hitne medicinske pomoći.
– Sada nam slijedi traženje suglasnosti od Ministarstva zdravlja za dobivanje prostora i novo zapošljavanje. Kroz dva natječaja zaposlit ćemo 54 djelatnika – 14 liječnika, 20-ak šofera i 20-ak medicinskih sestara ili medicinskih tehničara koje treba i dodatno obučiti, a nova mreže Hitne pomoći trebala bi profunkcionirati od 1. rujna – rekao je zagorski župan Željko Kolar.

Zagorje ima najbolju mrežu Hitne službe

U vezi s novom mrežom Hitne pomoći, oglasio se i saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek.
– Jučerašnjom objavom Ministarstva zdravlja o ustroju Hitne službe i službeno je objavljeno ono o čemu se do sada tek neformalno pričalo posljednjih nekoliko dana. Zbog toga, oko ustroja Hitne službe u Zagorju nisam želio davati službene izjave, a pogotovo ne nasjedati na provokacije pojedinaca, koji su svojim načinom rada samo štetili realizaciji cjelokupnog projekta. Istina je da nakon novog ustroja, Krapinsko – zagorska županija ima najbolju mrežu Hitne službe na području Hrvatske, po najvišim europskim standardima – pa čak i iznad njih. Nažalost, pojedinci su na ovoj temi pokušavali skupljati jeftine političke poene, nepotrebnim dizanjem panike u javnosti, plašenjem ljudi s ukidanjima – pa i ukidanjima onoga što uopće nije postojalo. Na ovakvim temama ne bi smjelo biti političkih podjela, već bi svi zainteresirani akteri morali pronaći zajednički jezik te složno braniti interese našeg kraja. U okviru mojih mogućnosti, nastojao sam pristupiti cjelokupnoj problematici i dogovoren je novi ustroj iznad svih standarda u koji je MInistarstvo zdravlja investiralo dodatne milijune kuna – rekao je Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba