Obljetnica u Maclju

“Ne dozvolite da se sječom šuma i retencijama uništavaju masovne grobnice jugokomunističkih zločina”

Objavljeno: 01.06.2016. mladenmandic

Svake prve nedjelje u lipnju, u Donjem Maclju, u crkvi Muke Isusove, obilježava se obljetnica jugokomunističkih ubojstava u Maceljskoj šumi. Ove godine obljetnica će se održati u nedjelju 5. lipnja, s početkom u 16 sati, s molitvom Puta križa.

Oko 13.000 Hrvata

Prema izjavi i procjeni partizanskog pokajnika, sada već pokojnog Mladena Šafranka, u Donjem Maclju je ubijeno oko 13 tisuća Hrvata, povratnika s Križnog puta. Iskapanje i pokapanje posmrtnih ostataka žrtava usko je povezano s radom državnog Ureda za istraživanje jugokomunističkih zločina. Zalaganjem preživjelog s Križnog puta, Stjepana Brajdića i župnika u Đurmancu fra Drage Brgleza, te članova Udruge Macelj 1945., u Donjem Maclju izgrađena je grobnica u kojoj su 1163 žrtve dostojanstveno i svečano pokopane 22. listopada 2005. godine. Kasnijim zalaganjem Udruge Macelj 1945. godine, izgrađena je i crkva Muke Isusove za hodočasnike kao i Križni put na spomen za sve žrtve stratišta koje još uvijek kriju Maceljske šume.

Zaštita spomen područja

Iz Organizacijskog odbora napominju kako bi cijelo Maceljsko gorje trebalo zaštiti kao spomen područje i što prije provesti daljnja nužna istraživanja. Dodaju kako je opasnost u tome da mnoge masovne grobnice budu uništene iskorištavanjem šumskog bogatstva i kako je najavljeno, retencijama, tj. izgradnjom zaustavljanja oborinskih voda u Smiljanovoj grabi.
– Šuma u tom kraju se smatra stratištem, radi se o područjima koja nikad nisu istražena, a tu su pronađeni i posmrtni ostatci 21 svećenika, redovnika i bogoslova te ostatci više desetaka hrvatskih časnika – kažu u Udruzi Macelj 1945.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba