Dan općine Hrašćina

M. Petir: Općinama se mora vratiti novac za još više dobrih projekata

Objavljeno: 30.05.2016. mladenmandic

U spomen na pad Hrašćinskog meteorita, Hrašćina je obilježila Dan općine. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca na spomenik u Trgovišću. Vijenac su položili delegacija općine Hrašćina, predstavnici udruga s područja općine i gosti na svečanoj sjednici. Prisutne je na početku pozdravila predsjednica Općinskog vijeća Ljubica Mikulčić, a nakon nje i načelnik Branko Tukač, koji se osvrnuo na sve aktivnosti Općine u proteklih godinu dana te na planove za budućnost.

Izgradnja sportske dvorane

Okupljenima se obratila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je posebno naglasila kako je došla ovdje “odati priznanje i dati svoju podršku Hrašćincima, ali i svima onima koji žive u ruralnim sredinama”. Pohvalila je načelnika i njegove suradnike, koji svoj posao obavljaju u “gotovo nemogućim okolnostima”, te je napomenula da nije za reformu o kakvoj se priča, nego za onu u kojoj će se općinama vratiti novac za još više dobrih projekata i kojima će se stanovništvu u ruralnim sredinama omogućiti bolji standard i bolji život.
Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki najavila je daljnje aktivnosti koje se poduzimaju na izgradnji sportske dvorane u Trgovišću, a zamjenica župana Jasna Petek pohvalila je dobru suradnju Općine sa Županijom.

Dodjela plaketa i zahvalnica

Općinske plakete dodijeljene su KUD-u “Meteor” – Radionici za izradu ručnih radova, suvenira, nakita i predmeta za uspomenu te Ivanu Miteru, a zahvalnice za višegodišnju suradnju, Jagodi Šmit i Slađani Krivak.
Svečanost su svojim programom uveličali i učenici PŠ Hrašćina, pod vodstvom Jadranke Plantak i Ivana Povijača, te članovi malog folklora KUD-a “Meteor”, pod vodstvom Jasne Tukač. U prostorijama Doma Kulture prisutni su gosti mogli razgledati i izložbu rukotvorina vezilja KUD-a “Meteor”.

_________________________________________________________________________________________________

U HRAŠĆINI ODRŽANO SJEĆANJE NA PAD PRVOG METALNOG METEORITA

Spomenka Štimec najavila postavljanje spomen ploče Ivi Andriću na kući u Krapini

Uz Dan općine Hrašćina, ugledna esperantistica i književnica Spomenka Štimec u svojoj kuriji, koja je nekad pripadala bilježniku Stjepanu pl. Beloševiću, organizirala je 20. program sjećanja na pad prvog metalnog meteorita, 26. svibnja 1751. Čuva se u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Osim podsjećanja na taj povijesni događaj, dr. Dragan Damjanović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavio je monografiju o obitelji biskupa Josipa Jurja Strossmayera, s naglaskom na vili Živković – Unukić – Adrowsky u zagrebačkoj Jurjevskoj ulici. I nekadašnja vincilirska kuća, koja je danas dom Spomenke Štimec, pripadala je Strossmayerovoj obitelji. Ulomke iz monografije čitala je glumica Tajna Peršić, a ljepoti doživljaja pridonio je član Opere HNK Zagreb Ivica Kontent, pjevajući stare kajkavske napjeve. Spomenka Štimec najavila je i projekt postavljanja spomen ploče na kući u Krapini u kojoj je nobelovac Ivo Andrić završio pisanje svoje prve zbirke lirike Ex ponto.


Dom kulture u Trgovišću

Održana večer folklora KUD-a Meteor i njihovih gostiju

Uz Dan općine Hrašćina, u Domu kulture u Trgovišću održana je večer folklora. Na večeri folklora su uz domaći KUD Meteor i Udrugu Gotali iz Budinščine, sudjelovali i gosti iz grada Zagreba, Bjelovarsko – bilogorske, Koprivničko – križevačke i Varaždinske županije.
Na večeri folklora župan Željko Kolar je svim stanovnicima Hrašćine čestitao i Dan općine te podsjetio na izvrsnu suradnju Općine i Županije u sklopu koje se radi i na gradnji školske sportske dvorane Područne škole Hrašćina

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba