Bivši predsjednik Mesić:”Samo ništarije i politička strašila mogu danas govoriti protiv antifašizma i Tita”

Objavljeno: 28.05.2016. mladenmandic

Oko osam tisuća štovatelja Josipa Broza Tita s područja cijele bivše Jugoslavije, okupilo se danas u njegovom rodnom Kumrovcu na Danu mladosti i radosti uz obilježavanje 124. godišnjice Titova rođenja. Već sat dva prije početka obilježavanja, Kumrovcem su odjekivale partizanske pjesme „Od Vardara pa do Triglava“, „Uz Maršala Tita“, Budi se istok i zapad“ Bilećanka“, iz harmonika se orilo, a po ulicama plesalo Kozaračko kolo. Svako malo izmjenjivali su se i poznati Titovi govori, a brojni štandovi s Titovim slikama i bistama, knjigama, majicama, kapama, maramama i titovkama, ali i domaćim proizvodima i vinom i kolačima te brojni šankovi s hladnim pivom, gemištima i sokovima, preplavili su Kumrovec. Moglo se tu naći svega po simboličnim cijenama od svega nekoliko kuna, ali i oni vrjedniji eksponati od po nekoliko stotina kuna. Najveća gužva bila je na ulazu ispred Titove rodne kuće gdje se čekalo u dugačkom redu te ispred Titovog spomenika gdje su mnogi polagali vijence i cvijeće.

Najpoznatije selo na svijetu

Skup je počeo hrvatskom himnom koju je izvela poznata zagorska sopranistica Josipa Lončar, a potom je sve prisutne u ime domaćina pozdravio kumrovečki općinski načelnik Dragutin Ulama.

– Došli ste u najpoznatije selo na svijetu, ove godine po prvi puta po uređenoj cesti i hvala vam na vašoj vjernosti. Danas se javljaju oni koji bi zabranjivali antifašističke simbole, oni koji bi uništili sve kumrovečke resurse i turističke potencijale, koji dižu hajku. Pozivam i vas da nam pomognete da obranimo Kumrovec i vrijednosti civiliziranog društva – rekao je načelnik Ulama i dobio gromoglasni pljesak okupljenih.

U ime Županija sve goste koji su došli u Zagorje pozdravila i zamjenica župana Jasna Petek, O značaju Tita u antifašističkom pokretu, njegovoj državničkoj ulozi, stvaranju pokreta nesrstanosti i ostalim čime je zadužio Hrvatsku, govorili su u ime organizatora Saveza društava Josip Broz Tito, predsjednik Jovan Vejnović  i predsjednik SABA Hrvatske Franjo Habulin, a posebno veliki pljesak dobila je i mlada antifašistkinja Veronika Kolman. Apsolutno najveća zvijezda ovogodišnje manifestacije u Kumrovcu bio je bivši predsjednik Stipe Mesić čiji je govor u više navrata bio prekidan pljeskom i skandiranjem „Stipe, Stipe“ i s kojim su se mnogi od prisutnih htjeli slikati.

– Samo ništarije i politička strašila mogu danas u Hrvatskoj govoriti protiv antifašizma i Tita koji je bio vođa antifašističkog pokreta. Nažalost, zloduh tamnih i mračnih vremena danas je ponovo pušten iz boce, i mi smo ovdje da se sjećamo i borimo da se dozna istina o jednom vremenu. Tito je bio na pobjedničkoj strani, jedini vrhovni komandant koji je bio ranjen u Drugom svjetskom radu, a antifašističke pobjednike se ne osuđuje. Nacizam, fašizam i ustaški pokret bili su zločinački u samoj ideji, a nažalost danas u Hrvatskoj sve je više onih koji ga brane i afirmiraju, što posebno zabrinjava, jer se time truju mladi – rekao je Stipe Mesić poručivši na kraju okupljenima da ako ih napadaju ustaše i četnici, da onda mogu znati kako su na pravom putu.

Nekad bilo bolje

Lovorka Kučinić iz Đurđevca rekla nam je da svake godine sa svoje djece dolazi u Kumrovec.

– Dolazim ovdje u Kumrovec da djeci pokažem kako se nekad dok sam ja bila mlada bolje živjelo – rekla je Lovorka. Izet Kaljipović iz Antifašističkog pokreta Nova Jugoslavija iz Cazina u BIH, obučen u uniformu potpukovnika Titove vojske, rekao je da danas ima 59 godina, ali ostat će Titov vojnik do groba. O „tržišnim aspektima“ kumrovečkog Dana mladosti, nešto nam je rekao Vlado Kanceljak iz Tuhlja koji je godinama skupljao i još uvijek skuplja, sve ono što je vezano uz Tita, partizane i postojanja bivše Jugoslavije.

– Svake godine na Danu mladosti zaradim si svoju skromnu penziju od oko dvije tisuće kuna – rekao nam je Vladek Kanceljak. U Kumrovcu je danas bio i poznati slovenski glumac Ivo Godnič koji već 35 godina širom Slovenije glumi Titov lik, a među okupljenima zapazili smo i neka poznata lica poput Milorada Pupovca i Tomislava Jakića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba