U rad puštena prva punionica za električne automobile u Zagorju

Objavljeno: 24.05.2016. mladenmandic

U Krapini, u Ulici hrvatskih branitelja, na parkiralištu Hušnjakovo, danas je puštena u rad prva punionica za električna vozila u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na otvorenju su bili Ivica Škorić, voditelj projekta E- mobilnosti HEP grupe, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i zamjenici gradonačelnika Drago Kozina i Branko Varjačić.

Vrijednost investicije

Voditelj projekta Ivica Škorić istaknuo je kako je vrijednost ove investicije u Krapini 70 tisuća kuna te se posebno zahvalio gradu Krapini koja je besplatno osigurala parkirališni prostor, te HEP-u odnosno Elektri Zabok na izgradnji punionice i tehničkoj podršci u cijelom projektu. Dodao je kako je na hrvatskim cestama danas oko 400-tinjak vozila na električni pogon, od čega u Zagorju desetak, no iz godine u godinu taj će broj sigurno brzo rasti. Zasad je u Hrvatskoj 19 punionica u sedam županija, no do kraja godine planiraju ih napraviti još 20. Svaki vlasnik električnog automobila dobit će i karticu pomoću koje će moći puniti automobil, a uskoro će se napraviti i interaktivna karta kako bi svi vlasnici ovakvih automobila i u Hrvatskoj, ali i turisti iz drugih zemalja znali gdje mogu napuniti automobil. Besplatne kartice za turiste ostavit će i u Muzeju Hušnjakovo te krapinskoj Turističkoj zajednici kako bi i strani turisti mogli besplatno napuniti svoje automobile.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo što Grad Krapina može podržati jedan takav zeleni projekt u županijskom središtu Krapini, te se nada da će se uskoro napraviti i dodatna potrebna infrastruktura da se kroz razne poticaje što više ljudi uključi u kupnju ovih ekoloških automobila.

Karakteristike punionice

O tehničkim karakteristikama punionice govorio je član HEP tima Domagoj Puzak. Rekao je kako je punionica u Krapini kapaciteta dva puta 22 kilovata, tj. da će se istovremeno moći puniti dva automobila, a zavisno o snazi akumulatora, punjenje će trajati od jednog do četiri sata, što je tri puta brže nego kod kuće na kućnoj utičnici. U prosjeku s jednim punjenjem moći će se prijeći oko 190 kilometara, no u bliskoj budućnosti sigurno će se proizvoditi vozila koja će s jednim punjenjem moći prijeći puno veću udaljenost i 300 do 400 kilometara. Punjenje je zasad besplatno, no realna cijena jednog punjenja za 190 kilometara je između 20 i 30 kuna.

Inače, hrvatska Vlada sufinancira kupnju električnih automobila koji prosječno koštaju od 200 do 300 tisuća kuna i to s maksimalnim iznosom od 80 tisuća kuna, a samo je prosječna ušteda na gorivu oko 15 tisuća kuna plus dodatna činjenica da servis automobila praktički uopće nije ni potreban.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba