Nedostatak anesteziologa

Deficitarna su struka, a životi su nam u njihovim rukama

Objavljeno: 21.05.2016. Alen Brodar

Čak 60 posto mladih liječnika u dobi do 40 godina intenzivno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, rezultat je ankete o zadovoljstvu mladih liječnika Hrvatske liječničke komore, u kojoj je sudjelovalo gotovo 1500 liječnika.
Pritom više od 90 posto anketiranih smatra da su u podređenom položaju u odnosu na kolege iz Europske unije, kao i da su plaćeni tri do četiri puta manje za isti posao, pa njih više od polovice (59 posto) intenzivno razmišlja o odlasku u inozemstvo. Anketa pokazuje da bi tek svaki deseti liječnik odbio ponudu za posao u inozemstvu i ostao u Hrvatskoj, a kao motiv ostanka najčešće navode obiteljske razloge.
– Razlog iznimno visoke spremnosti mladih liječnika na odlazak iz Hrvatske leži u činjenici da 77 posto liječnika svoj profesionalni status i razvoj karijere u Hrvatskoj u budućnosti vide kao nepromijenjen ili lošiji. Ovo pitanje najbolje opisuje zabrinjavajuću situaciju u kojoj se zdravstveni sustav nalazi. Ukoliko se u skoro vrijeme ne poduzmu konkretne mjere, biti će sve teže zadržati mlade liječnike od odlaska u inozemstvo, pojašnjeno je u Hrvatskoj liječničkoj komori.
Anketa Liječničke komore pokrila je također i problematiku specijalističkog usavršavanja mladih liječnika i mentorstva, kao suradničkog odnosa između liječnika specijalizanta i njegovog mentora. Anketa je pokazala da od ukupnog broja specijalista ili liječnika koji trenutno specijaliziraju, ulogom mentora nije zadovoljno više od polovice (57 posto).

Suprotno iskustvo

Međutim, upravo smo suprotno iskustvo pronašli u Općoj bolnici Zabok, gdje su dvije mlade liječnice, specijalizantice anesteziologije, dr. Marina Nakić Pranjić i dr. Vedrana Opačak istaknule da iz Hrvatske ne bi otišle, doduše, ponajprije zbog obiteljskih razloga, ali i da su iznimno zadovoljne voditeljicom Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje u Zaboku, dr. Ljiljanom Družinec Hršak.
Upravo su anesteziolozi “problematična struka” u medicini, budući da ih kronično manjka u cijeloj zemlji, pa iznimka nije ni zabočka Bolnica. Stoga smo spomenute tri liječnice posjetili na njihovom radnom mjestu, kako bi nam približile svoju struku i ponajprije, svoju specijalnost.
– U Općoj bolnici Zabok je jednako kao u svugdje u Hrvatskoj. Ne nedostaje samo anesteziologa, već specijalista svih struka, rekle su nam dr. Nakić Pranjić i dr. Opačak. One su vezane ugovorom s Općom bolnicom Zabok nakon što kroz godinu dana završe sa specijalizacijom, dr. Pranjić Nakić na četiri godine, a dr. Opačak na pet godina i u Zaboku su, kažu, zadovoljne. I sigurne su da ne bi otišle raditi van, iako svakog mjeseca imaju po 70-ak prekovremenih sati, bez mnogo mogućnosti slobodnih dana.
– U našoj su bolnici tri kirurške i jedna ginekološka sala i u svakoj toj sali je dnevno dogovoreno četiri do pet operacija. Bez izvanrednih hitnih slučajeva. U OB Zabok je ukupno 12 anesteziologa, od čega su tri specijalizanta. Dežurstva su 24-satna. Vjerujem da je to jedan od razloga što su rijetki koji baš žele specijalizaciju za anesteziologa, jako je to stresan posao, budući da se u pravilo radi s najtežim pacijentima, svi su životno ugroženi na ovaj ili onaj način i reanimacije su vrlo česte. Ali da se razumijemo, nije jednostavno nikome, svakom je liječniku jednako stresno – rekle su nam dr. Nakić Pranjić i dr. Opačak.

Specifična struka

– Anesteziologija je inače specifična struka, percepcija javnosti, odnosno pacijenata njih u odnosu na, primjerice, kirurge, je drugačija, oni ostaju u sjeni. Naime, njihov posao nije samo da uspavaju pacijenta, već selekcija bolesnika, postoperativno liječenje, procjena prije operacije, kontraindikacije… To je primjer najvećeg timskog rada u medicini, a imamo kronični manjak anesteziologa. Još smo to nekako u staroj bolnici odrađivali , međutim, preseljenjem na Bračak dobili smo organizaciju bolnice kakvu imaju Opće bolnice i u ostatku zemlje, što znači veći opseg pacijenata i više radilišta za jednak broj liječnika – objašnjava nam dr. Družinec Hršak, dodajući da zbog blizine Zagreba dolazi do odljeva mladih liječnika nakon što odrade svoje ugovore u Zaboku.
– Velik je tu presing na mlade ljude jer posao u Općoj bolnici je teži nego u nekoj velikoj bolnici, gdje imate mnoštvo specijalista i subspecijalista koje možete u svakom trenutku konzultirati – kaže dr. Družinec Hršak.

Osam dežurstava mjesečno

Objašnjava da bi optimum za zabočku Bolnicu bio 15 do 16 anesteziologa, jer je od postojećih 12 jedna liječnica na porodiljnom, a dvoje ih radi sa smanjenim opsegom posla. Tako ovi koji rade imaju mjesečno i po osam dežurstava.
– Odgovorno je to radno mjesto. Primjerice, i kod pacijenata bez pridruženih bolesti lako tijekom zahvata dođe do komplikacija. Na nama je da osiguramo dišni put i životne funkcije, da radi srce i da su tlak i puls stabilni. A to nije uvijek lako – kaže dr. Družinec Hršak.
U 19 godina, koliko radi taj posao u Zaboku, kaže da se promijenilo to da je više posla i da je sve zahtjevniji.
– Nekoliko puta sam u karijeri pomislila da bih mogla otići van, ali nisam, ponajprije zbog obitelji. Kada dođu muž i djeca, više niste sami u odlukama i zato je mladima lakše odlučiti se na to. Osim toga, u moje vrijeme nije bilo Europske unije, nismo imali takvu mogućnost, a danas je veća dostupnost poslova u inozemstvu, granice su otvorene. Taj posao mnogo traži, treba privatni život prilagoditi poslu. A mi u Zaboku imamo sreću što smo dobili stvarno kvalitetne mlade liječnice i liječnike te očekujem od Uprave bolnice da se ti odgovorni, pametni i radišni mladi ljudi zadrže ovdje, kako je god moguće, zaključila je dr. Družinec Hršak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba