16. izložba stoke i 18. izložba konja

Apsolutni pobjednici Sajma simentalka Mici, Anđelka Fistrića i omica Silva, Mirka Majseca

Objavljeno: 21.05.2016. mladenmandic

Simentalka Mici, Anđelka Fistrića iz Bratkovca kraj Zagorskih Sela i omica hrvatskog hladnokrvnjaka Silva, Mirka Majseca iz Bobovja kraj Krapine, apsolutni su pobjednici ovogodišnje 16. izložbe stoke i 18. izložbe konja Krapinsko – zagorske županije. Na izložbi je sa svojim najboljim grlima sudjelovalo 15 uzgajivača junica i krava te 16 uzgajivača konja.

Junice i krave

Prvu nagradu u kolekciji steonih junica simentalske pasmine osvojila je Palma, vlasnika Zvonka Krošlina iz Gornjeg Brezna kraj Huma na Sutli. U kolekciji krava prvotelki simentalske pasmine, prvu nagradu odnijela je krava Ljiljana, vlasnika Anđelka Kiseljaka iz Krapine, u kolekciji ostalih krava simentalske pasmine krava Mare, Božidara Domitrana iz Martinščine kraj Zlatara, a u kolekciji krava prvotelki holstein pasmine, prvu nagradu ponijela je krava Romina, vlasnika Maria Mladića iz Zlatara.
Kod konja u kolekciji pastuha, prvu nagradu osvojio je Mario Kolman iz Trstena kraj Tuhlja, u kolekciji kobila Vilma, Maria Kiseljaka iz Krapine, a u kategoriji omica Gabra, vlasnika Davora Barića iz sela Klupci kraj Svetog Križa Začretja.

Vlasnici šampionskih grla goveda i konja osvojili su uz priznanja i novčanu nagradu od po 1000 kuna, pobjednici u pojedinim kolekcijama nagradu od 800 kuna, drugoplasirani od 600 kuna, a trećeplasirani od 400 kuna.
Apsolutni pobjednik u kategoriji uzgajivača stoke Anđelko Fistrić rekao nam je kako na izložbi sudjeluje po prvi put. Njegova simentalka Mici koja je bređa u šestom mjesecu, ima godišnju laktaciju od oko 7600 litara, odnosno dnevno je davala do 40 litara mlijeka s mliječnom masti od oko 4 posto i proteinima od 3,6 posto.

– Trenutno u staji imam 34 krave i 25 junica i simentalki i pasmine holstein. No njih prodajem jer su mi se simentalke pokazale boljima. Nažalost, stanje u proizvodnji mlijeka je sve lošije jer su sve manje otkupne cijene mlijeka. Ja ga trenutno prodajem Veroniki iz Desinića po cijeni od 2,38 kuna, no zbog uvoznog mlijeka strahujem da će cijene još padati – rekao nam je Anđelko Fistrić Apsolutni pobjednik u kategoriji konja Mirko Majsec rekao je kako pobjednička ždrijebica Silva ima dvije i pol godine i 700 kilograma.
Njezina majka je apsolutna državna pobjednica u kategoriji hladnokrvnjaka također Silva, a otac pastuh peršaron Tornado Der Boys, jedan od najljepših pastuha u Hrvatskoj, koji je uvezen iz Francuske.

Najbolja grla

– Bilo koje grlo iz moje staje, danas je moglo biti na pobjedničkom postolju. Mi Zagorci nismo najbrojniji uzgajivači konja, ali sigurno imamo najbolja grla – rekao je Mirko Majsec.
Radi čuvanja identiteta Zagorja, zagorska Turistička zajednica proglasila je i najbolje konjske zaprege. Prvo mjesto pripalo je konjskoj zaprezi Mladena Cerovskog iz Prišlina kraj Huma na Sutli, drugo mjesto kočiji Josipa Lojine iz Svetog Križa Začretja, a treće Mirka Majseca iz Bobovja kraj Krapine. Cerovski koji je na sajmu bio sa svojom trogodišnjom unukom Larom, rekao nam je kako je kočiju Maratonku u koju su upregnute kobile Miša i Azra, izradio kao stolar sam od orahova drveta, a za sljedeću godinu najavljuje još ljepšu.
U sklopu Sajma održan je i tzv. „Bambino kup“ u kojem se predstavilo 11 najmlađih uzgajivača konja sa svojim miljenicima koji su dobili i najveći pljesak okupljenih.


Poljoprivreda se mora povezati s turizmom

U ime pokrovitelja Sajma, Ministarstva poljoprivrede, prisutne su pozdravili zamjenik ministra Tugomir Majdak, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i predsjednik hrvatskih konjogojaca Mirko Majsec. Uz njih na Sajmu su bili i saborski zastupnik Žarko Tušek i pomoćnica ministra turizma Martina Jantol.
Svi su oni najavili bolje sutra zagorskoj poljoprivredi, a ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije Marija Vukobratović posebno je istakla kako je, nakon Istarske županije, Krapinsko – zagorska županija prva na redu u kojoj će se kopirati austrijsko rješenje o povezanosti obiteljskih gospodarstava i OPG-ova s turističkim destinacijama kako bi se turistima koji dolaze u Zagorje, a ima ih iz dana u dan sve više, na licu mjesta nudili proizvodi sa zagorskih farmi i obiteljskih gospodarstava poput mlijeka, sira, mesa i mesnih prerađevina, vina te ekološki uzgojenog voća i povrća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba