Revitalizacija sorata vinove loze

U Komoru Začretskom zasađen matičnjak s 1700 autohtonih trsova

Objavljeno: 20.05.2016. mladenmandic

Kao vrhunac projekta revitalizacije autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja, u koji se u Zagorju krenulo prije desetak godina, u Komoru Začretskom je zasađen vinograd matičnjak s 1700 autohtonih trsova. Projekt je pokrenula Strukovna grupa proizvodnje i prerade grožđa i vina pri HGK, Gospodarskoj komori Krapina sa svojim partnerima – Županijom, Trgocentrom, Zagorskom razvojnom agencijom i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Projekti će se aplicirati i prema fondovima EU.
– Velik broj posađenih autohtonih cijepova na ovoj parceli, bit će jamstvo njihovog očuvanja, a vjerujemo i daljeg širenja na području Krapinsko – zagorske županije – istaknuo je zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek, koji je u ime Krapinsko – zagorske županije prisustvovao sadnji. Podsjetio je također da je u sklopu istog projekta nedavno izdana i prigodna monografija “Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja”.

Prepoznatljivost na tržištu

U matičnjaku je zasađeno šest vrsta beline – starohrvatska, svetokriška, smudna, pikasta, šemnička i belina Hižakovec, te sorte sokol, kozjak bijeli, mirkovača, volovina crvena i modra kosovina. Ovaj će vinograd u vlasništvu zabočkog Trgocentra u Komoru Začretskom, kroz nekoliko godina postati baza za repromaterijal za vinogradare zainteresirane za autohtone sorte vinove loze.
Direktor Trgocentra Darko Bratković istaknuo je da je krajnji cilj projekta da se na zagorskim bregima podignu novi nasadi vinograda i takva kvalitetna vina brendiraju, kako bi bila prepoznatljiva na tržištu. Svetokriški načelnik Marko Kos koji je također sudjelovao u sadnji, posebno je naglasio izvrsnu kvalitetu zagorskih vina kao posebnost koja će im osigurati poziciju na tržištu.

U Zagorju pod vinogradima dvije tisuće hektara

Inače, voditelj Strukovne grupe zagorskih vinogradara pri HGK Slavko Merkaš rekao je kako je u Zagorju najveći problem usitnjenost zemljišnih površina.
– Pod vinogradima u Zagorju je oko dvije tisuće hektara, a 753 hektara imaju oni vinogradari koji se sa svojim vinima pojavljuju na tržištu. To je u razdoblju od 15-ak godina, kad smo imali samo nešto preko 300 hektara, veliki rast. No, još uvijek u učešću ukupnih površina u Hrvatskoj, Zagorje sudjeluje samo s jedan posto. No, zato su Zagorci daleko na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju vinogradara, kojih je čak 5474. U Zagorju djeluje i 28 vinogradarsko – vinarskih udruga s oko 1200 članova – rekao nam je Merkaš.

_________________________________________________________________________________________________

Sadni materijal proizvodit će tvrtka Agro Car iz Gornje Bistre

Za proizvodnju sadnog materijala zagorskih autohtonih sorata, temeljem stručne analize, odabran je Rasadničarski centar Agro Car d.o.o iz Gornje Bistre, nad kojim će se svake godine obavljati i stručni nadzor, kako bi se dobila potpuna sigurnost u kvalitetu sadnog materijala. Agronomski fakultet uputio je tvrtku Agro Car na suradnju s njemačkim Institutom u gradu Geisheimu, gdje proizvode američke podloge Oppenheim, koje će biti garant za proizvodnju sadnica vrhunske kvalitete za podizanje novih nasada autohtonih sorata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba