Etno muzej “Staro selo”

Danas izložba “Papirnate rože i rožice – kinč negdar i denes”

Objavljeno: 18.05.2016. mladenmandic

U kumrovečkom etno muzeju “Staro selo”, u srijedu će se otvoriti izložba “Papirnate rože i rožice – kinč negdar i denes”.

Vještina izrade cvijeća i ukrasa od krep papira, do današnjih dana prisutna je u kućama u Hrvatskom zagorju, Podravini i Međimurju, a izložba “Papirnate rože i rožice” prikazuje bogatstvo očuvane baštine Hrvatskog zagorja i Podravine. Osim prikaza tradicijskih vrsta cvijeća, izložbom će biti prikazani i pušleki i buketići kojima se ukrašava interijer tradicijske kuće te svadbeni ukrasi – svadbeni buketi za mladenku, mladenkino oglavlje i kitice za svate koji su se u Hrvatskom zagorju koristili krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Izložba “Papirnate rože i rožice” nastala je u suradnji Muzeja “Staro selo” Kumrovec i Udruge Ivana Perkovca Sutla, Udruge za borbu protiv raka “Zlatno srce” iz Zaboka, Udruge Sveta Marta, KUD-a Sveti Križ Začretje te sudjelovanjem pojedinaca iz Zagorja i 82-godišnje Katarine Jendrić iz Đurđevca. Edukativno – zabavne radionice uz prezentaciju tradicionalnih obrta odvijat će se od 9 do 16 sati, u 10 sati bit će otvorenje izložbe “Rože i rožice – kinč negdar i denes”, a nakon toga održat će se i kreativne radionice izrade cvijeća od krep papira uz nastup KUD-a “Ježek” iz Beretinca. U 12 sati održat će se i otvorenje izložbe fotografija finalista foto natječaja “Klikni na kulturni krajolik” uz izvlačenje nagrada

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba