Tjedan botaničkih vrtova

U Radoboju po treći put održani “Dani orhideja”

Objavljeno: 17.05.2016. mladenmandic

U Centru za prirodu “Zagorje” u Radoboju, održana je manifestacija “Dani orhideja” u sklopu šestog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Dane orhideja, Ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije, u suradnji s općinom Radoboj, organizira treću godine za redom, kako bi ukazala na važnost zaštite i očuvanja biološke raznolikosti te potrebu ponovne uspostave veze čovjeka i prirode. Ovogodišnja manifestacija “Dani orhideja” po prvi puta se uključila i u program Šestog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Biološka raznolikost

– Iako posebno lijepe i atraktivne, orhideje su samo dio bogate biološke raznolikosti kako Strahinjščice tako i drugih biološki vrijednih područja Krapinsko – zagorske županije, pri čemu je posebni naglasak na područja Ekološke mreže Natura 2000. Prema planiranom programu, održane su gotovo sve planirane aktivnosti, pa je tako održana Škola u prirodi s 78 učenika šestih razreda OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine koji su imali priliku upoznati prirodne i krajobrazne vrijednosti Strahinjščice kroz uvodne prezentacije, te terenski obilazak dijela Planinarsko – poučne staze “Putevima orhideja”, od crkve sv. Jakova do Lovačkog doma Strahinjščica.

Veliko zanimanje

– Učenici su pokazali veliko zanimanje za prirodu, a posebno su ih oduševile samonikle orhideje. Učenici četvrtih razreda OŠ Side Košutić iz Radoboja sudjelovali su na radionicama u Centru za prirodu „Zagorje“ na kojima su upoznati s čarobnim svijetom orhidejate te su na likovnoj radionici nacrtali “kokice varalice”. Završno događanje bio je obilazak Planinarko poučne staze, a kojima su prethodila zanimljiva predavanja o samoniklim orhidejama Prigorja te o zmijama našeg područja. Šezdesetak sudionika subotnjih aktivnosti, uz stručno vodstvo obišlo je dio planinarsko poučne staze na kojoj su u živo i izbliza mogli vidjeti vrste o kojima je bilo riječi na prezentacijama – osam vrsta orhideja, daždevnjaka, poskoka i zelembaća – rekla je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba