Hvalevrijedna akcija

Vetropack Straža kroz radionice “Staklo, naš prijatelj” educira mališane o važnosti recikliranja

Objavljeno: 16.05.2016. mladenmandic

Hrvatska po recikliranju različitih materijala još uvijek kaska za ostalim državama Europske unije. Dok se primjerice stopa recikliranja stakla u Hrvatskoj kreće oko 50 posto, u Švicarskoj i većini zapadnoeuropskih država taj se postotak penje preko 95 posto. Glavni razlozi ovako niskoj stopi recikliranja u Hrvatskoj su nedovoljno razrađeni zakonski propisi i sustav sakupljanja stakla te nedovoljno razvijena svijest građana.

Razne aktivnosti

Kako se navike usvajaju u najranijoj dobi, Vetropack Straža, jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj, već godinama provodi različite aktivnosti usmjerene edukaciji djece o prednostima stakla i važnosti recikliranja. Jer, kažu u Vetropacku, staklo – taj vrijedan drevni, ali moderan materijal, svoju ljepotu i korisnost potvrđuje i danas, bilo da dolazi u obliku ukrasnih predmeta, običnog prozorskog stakla ili ambalaže – boca i staklenki.
Čarobni svijet stakla mogli su doživjeti i učenici zagorskih škola u Konjšćini, Oroslavju, Svetom Križu Začretju, Mihovljanu, Zlatar Bistrici, Mariji Bistrici i Zlataru. Voditeljica radionica „Staklo, naš prijatelj“ Ivanka Pašalić, demonstrirala im je puhanje stakla kojim nastaju zanimljivi stakleni predmeti. Djeca su naučila koliku vrijednost ima staklo, ne samo zbog svoje ljepote, već prije svega zbog svojstava koja staklenu ambalažu čine najzdravijom za ljude i okoliš.

Ispravno zbrinjavanje

– Sigurni smo da će stare boce i staklenke ova djeca uvijek zbrinuti na ispravan način – vratiti ih u trgovinu ili odložiti u kontejner za staklo – kažu u Vetropack Straži koja sponzorira i izvođenje predstave „Reciklirana priča“ koje u izvedbi kazališta Svarog već godinama gostuje u školama širom Hrvatske. Ovog su proljeća održali više predstava u školama Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. Vetropack Straža će, kažu, i najesen, u novoj školskoj godini nastaviti s ovim aktivnostima i u drugim školama diljem Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba