ZAGORSKI KLOPOTEC

Zbog selskog tata, Kumrovčani na stupu srama

Objavljeno: 14.05.2016. mladenmandic

S crkvenog oltara se u posljednje vrijeme mogu čuti kojekakve poruke. Tako su i vjernici u Kumrovcu koji su bili na nedjeljnoj misi bili nemalo iznenađeni riječju svog župnika Dragutina Šengule. On je, naime, još od Božića pozivao vjernike u Kumrovcu da uplate izvanredne darove za crkvu kako bi se nabavio novi crijep za pokrivanje kumrovečke kapele Svetog Roka. Nakon što je crijep stigao ispred crkve, netko nepoznat je pod okriljem noći s jedne od paleta skinuo najlon i ukrao 50-ak crjepova. Na kraju svete mise, vidno uzrujan, župnik je rekao “Imamo tata u selu”, posebno naglasivši.

“Onaj tko je ukrao crijep, nije ni iz Zagreba, ni iz Krapine, već je Kumrovčan”. Vjernike je s oltara pozvao i da se poigraju ulogom detektiva i da po šupama, svinjcima i kokošinjcima dobro pogledaju gdje bi mogao biti ukradeni crkveni crijep, pronađu kradljivca i njemu ga prokažu. U protivnom, ako crijepa bude falilo, on je već majstorima rekao da će se na jedan dio krova crkve morati staviti stari crijep, na sramotu svim Kumrovčanima, valjda kao poruga i opomena svim budućim naraštajima. Stoga su već neki vjernici, da ne bi morali prokazivati lopova i biti ti koji će baciti “prvi kamen”, počeli skupljati donacije da bi se za župnika i crkvu kupilo novih 50-ak crjepova kako bi ipak udobrovoljili župnika.
– Ostali smo zaprepašteni župnikovim riječima, ali i duboko povrijeđeni. Nitko ne opravdava krađu i treba je osuditi, no ne na takav, župnikov agresivan način. Pozivanje na javni linč i kažnjavanje javnom prozivkom bilo koga, nikako nije u skladu s Riječju Božjom, što čak znaju i nevjernici. Uostalom, otkud je župnik toliko siguran da je kradljivac baš s područja Kumrovca? Ako zna da jest, neka ga, ako to smatra ispravnim, sam javno prokaže – kažu kumrovečki vjernici.

Dodaju i kako im je već dosta stigme kako su navodno svi Kumrovčani “crveni” i “komunjare” i kako župnik ne mora biti taj koji će im postavljanjem starog crijepa na krov crkve, nanositi dodatnu sramotu. Uostalom, dodaju neki, dosta im je i nedjeljnih propovijedi u kojima se stalno optužuju Kumrovčani i Općina kako se baš i nisu iskazali pri obnovi crkve.
– Mislimo da bi župnik trebao imati više obzira prema sve siromašnijim vjernicima, a ne samo s oltara “fehtati” novac. Ovu je godinu Papa proglasio godinom milosrđa i stoga nikako ne možemo prihvatiti župnikova prokazivanja i javno sramoćenje – kažu vjernici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba