Osma zagorska Štruklijada

Pobjednici Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, ispred “Tri užitka” i Specijalne bolnice Krapinske Toplice

Objavljeno: 14.05.2016. mladenmandic

U kupališnom kompleksu Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je osma po redu zagorska „Štruklijada“. Prvo mjesto među 18 zagorskih restorana, hotela, OPG-ova i ustanova, osvojila je tvrtka Zebrano iz Brestovca Orehovičkog , drugo mjesto osvojila je ekipa zabočke slastičarnice Torte i kolači – “Tri užitka“, a treća je bila kulinarska ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju iz Krapinskih Toplica.

Stručni žiri

U ocjenjivačkom žiriju bili su Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i jedan od najpoznatijih zagorskih kuhara Slavko Večerić koji je rekao da su o pobjednicima odlučivale nijanse.
Ovogodišnja zagorska Štruklijada privukla je oko tisuću posjetitelja koji su mogli uživati u poznatoj zagorskoj kulinarskoj deliciji, štruklima, koji su i zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro. U ime domaćine sve je natjecatelje i goste pozdravio načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić koji je najavio i nove investicije u gradnju hotelskih kapaciteta u Krapinskim Toplicama.

– Lijepo je danas biti u Krapinskim Toplicama koje danas doživljavaju turistički procvat, a i ova manifestacija će znatno doprinijeti da budemo prepoznati kao turistička destinacija koja ima što ponuditi – rekao je načelnik Ernest Svažić.

Sve prisutne pozdravila je i direktorica Aquae Vivae Martina Crljen te pomoćnica ministra turizma Martina Jantol. Ona je posebno istaknula kako je kao Zagorka ponosna na ovakve manifestacije i brendiranje „Bajke na dlanu“ i da će Ministarstvo turizma čvrsto stajati ispred svih projekata koji doprinose unapređenju kontinentalnog turizma. No, istakla je, kako se za zagorske štrukle mora usuglasiti receptura kako bi se taj proizvod što lakše mogao prodavati u zemljama Europske unije.

Osmu zagorsku Štruklijadu otvorila je zamjenica zagorskog župana Jasna Petek, rekavši kako je ponosna što kao Topličanka ima čast prisustvovati ovakvoj manifestaciji. Zagorski župan Željko Kolar rekao je kako se zagorski turizam ne događa slučajno, a zagorski štrukli i Štruklijada će se i dalje brendirati.

Tvornica štrukli

– U nekoliko navrata razgovarao sam s gospodinom Todorićem iz Agrokora da se u Zagorju izgradi tvornica za proizvodnju zagorskih štrukli, bilo kao privatno poduzeće ili javno – privatno partnerstvo, no za sada još uvijek nemamo njegov odgovor. Ako on ne pristane, nadamo se da ćemo naći i druge potencijalne investitore koji će znati promovirati naš brend – zagorske štrukle – rekao je župan Željko Kolar.

U početku programa „Suzu za zagorske brege” otpjevala je poznata „zagorska zvjezdica“ Dino Miklaužić, a za dobru atmosferu pobrinuli su se tamburaši te folkloraši topličkog KUD-a Zlatko Baloković, nakon čega je uslijedio zabavni program uz Trnje Live Acoustic.


Održan i kulinarski show

Između otvorenja, degustacije i proglašenje najboljih, održan je i kulinarski show kojeg je vodila Doris Pinčić Rogoznica, a u kojem su svoje vještine u pripravljanju zagorskih štrukli prezentirali učenici srednjih škola ugostiteljske struke iz Zaboka i Pregrade. Članovi žirija Branko Čukelj i Slavek Večerić, ali i svi ostali koji su probali štrukle, nisu se mogli odlučiti koje su bolje, pa su na kraju obje škole osvojile titulu pobjednika.


Šefica pobjedničke ekipe Biserka Gulija:

Recept za štrukle naučila sam od svoje bake

Šeficu pobjedničke ekipe Zebrano iz Brestovca Orehovičkog, Biserku Guliju, upitali smo za recepturu pobjedničkih štrukli.
– Mi se zasad još uvijek ne bavimo proizvodnjom štrukli za tržište, no želimo se predstaviti na ovakvim manifestacijama da se kupci upoznaju s ostalim našim proizvodima. Receptura za ove moje štrukle je jednostavna, onakva kakvu sam naučila od svoje bake. Tijesto, domaći sir, malo jaja, maslaca i soli i to je to. Najbitnije u spravljanju štrukli je da se uživa u tome kaj se dela – rekla nam je šefica pobjedničke ekipe Biserka Gulija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba