Drugi dan “Wellconea”

Otkrivanje novih destinacija, degustiranje autohtonih proizvoda i edukacija o tradiciji vinarstva u Zagorju

Objavljeno: 14.05.2016. Jelena Jazbec

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja i bogatog programa, Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone”, koji se po prvi puta tijekom ovog vikenda održava u Krapini, svojim posjetiteljima i danas je pružio užitak za sva osjetila. Svoju turističku ponudu u sportskoj dvorani krapinske srednje škole predstavlja 50-ak izlagača, koji osim promotivnog materijala, posjetiteljima nude degustaciju autohtonih proizvoda i neposredno upoznavanje gastro i eno ponude ne samo Zagorja, nego i cijele kontinentalne Hrvatske.
Jedna od izlagačica je Ivanka Pereglin iz Svetog Ivana Zeline, koja na sajmu predstavlja svoj OPG “Pereglin”, a zainteresiranim posjetiteljima rado omogućuje degustiranje proizvoda.
– Vlasnici smo OPG-a već više od 15 godina, eko smo proizvođači, imamo oko 70 vrsta starih sorti sjemena. Svi proizvodi koje imamo na štandu su od sjemena do gotovog proizvoda naši. To prerađujemo, radimo zimnicu, sokove, sirupe i džemove od drijenka. Imamo plantažu drijenka i plantažu bazge – otkrila nam je Ivanka, koja ističe kako svoje proizvode najčešće prodaju na kućnom pragu, iako smatra kako su upravo ovakvi sajmovi sjajna prilika za predstavljanje autohtonih proizvoda koji bi mogli biti mamac za turiste.

Novi kontakti i novo tržište

Svoje proizvode na “Wellconeu” predstavlja i Marko Solar, izlagač iz Koprivnice, koji se bavi izradom suvenira i drvenih igračaka.
– Ovim poslom se bavim sedam godina, a godišnje obiđem 20-30 sajmova. U Krapini sam već bio na Gospodarskom zboru, bilo mi je dobro i odlučio sam ponovno doći – rekao nam je Marko, koji, kako i sam kaže, na sajmove ne dolazi isključivo kako bi nešto prodao, nego kako bi stvorio nove kontakte i pronašao novo tržište.
Jelena i Domagoj Valec kao posjetitelji došli su iz Zaboka, a otkrili su nam koji je bio njihov motiv za dolazak u Krapinu.
– Mi kao Zagorci došli smo vidjeti što se nudi u našoj županiji, ali i šire, uživati i isprobati delicije. Za sajam smo čuli usmenom predajom, a s obzirom na to da volimo posjetiti susjedne gradiće i mjestašca te vidjeti znamenitosti, željeli bismo otkriti nešto novo što bi vrijedilo posjetiti. Uzeo sam promotivne materijale koji su mi se činili zanimljivima, a kupio sam i bučino ulje – otkrio nam je Domagoj.
– Mene je zanimalo razvija li se prvenstveno seoski turizam u smjeru u kojem bi se trebao razvijati, i moram reći da ovaj sajam pokazuje da razvoj turizma u ovom kraju ide u dobrom pravcu – rekla je Jelena.

I sutra bogat program

U sklopu današnjeg cjelodnevnog programa, zainteresirani posjetitelji mogli su uživati u predavanju Slavka Merkaša, voditelja strukovne grupe vinara Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina. U sklopu izlaganja pod nazivom “Bajka u čaši”, Merkaš je govorio o tradiciji vinarstva u Zagorju. Kako je rekao, vinarstvo je obilježje Hrvatskog zagorja, a u ovom području proizvode se izvrsna vina, što dokazuju brojna priznanja i medalje koje osvajaju domaći vinari. Spomenuo je i kako se rodila tradicija uzgoja vinove loze.
– Podregija Zagorje – Međimurje podnosi sadnju najbrojnijih sorti vinove loze i daje najbrojnije tipove vina, a značajnu ulogu u tome igra vrlo povoljna klima. Takvi uvjeti doprinijeli su razvoju tradicije uzgoja vinove loze u Zagorju, i to posebnog, “hobističkog vinogradarstva”, točnije, proizvodnje vina za vlastite potrebe, druženje u kletima, čašćenje prijatelja i gostiju – rekao je Merkaš.
U nastavku programa, posjetitelji su mogli sudjelovati u nagradnoj igri i predavanju Aquariusa i Pranic Healing centra Ivanec. Sutra posjetitelje očekuje zabavno – kulturni program koji počinje u 10.30 sati, nastupom Ansambla Zabok, a nastavit će se nastupom Začretskih mažoretkinja. U 14 sati uslijedit će podjela zahvalnica sudionicima, u 15 sati nastup dječje sekcije KUD-a Đurmanec, a tijekom cijelog dana zainteresirani se električnom kočijom mogu provozati Krapinom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba