Preminuo belečki župnik Mirko Borjan

Objavljeno: 12.05.2016. mladenmandic

Jučer je u 73. godini iznenada preminuo belečki župnik, velečasni Mirko Borjan. Komemoracija će se održati u petak u 18 sati u Župnoj crkvi sv. Marije Snježne, a pokop će biti u ponedjeljak, na Gradskom groblju u Varaždinu u 14 sati.
Planiran je organiziran odlazak na sprovod, s polaskom u 11.30 sati ispred Župne crkve. Župljani su pozvani i na sastanak danas u 18.30 u Župnu crkvu, radi dogovora o daljnjem pastoralnom radu u župi Belec, s mons. Zlatkom Korenom, rektorom Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i dekanom Zlatarsko – belečkog dekanata prečasnim Stjepanom Prugovečkim iz župe Mihovljan.

Zaređen 1973. godine

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije Mirko Borjan rođen je 2. siječnja 1944. u Pofukima kod Gornje Reke u kalničko – križevačkom kraju. Svećeničko školovanje počeo je u salezijanskoj gimnaziji u Križevcima, a nastavio u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na zagrebačkoj Šalati. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, a iste godine imenovan je župnim vikarom u Župi svete Marije Magdalene u Ivancu.

Sudjelovao u obnovi crkve

Nakon godinu dana bio je premješten u Požegu, a iz Požege u Župu sv. Ane u Lobor, kojom je upravljao župnik vlč. Vinko Mrkoci. U Loboru je ostao do 1978. godine, kada ga je nadbiskup Franjo Kuharić preselio u župu Blažene Djevice Marije u Belec. Od 2006. do 2011. godine obnašao je i službu dekana Zlatarsko – belečkog dekanata. Župnik Borjan aktivno je, sa suradnicima, sudjelovao u obnovi barokne belečke Župne crkve sv. Marije Snježne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba