Javna rasprava

Gospodarski sektor treba se aktivnije uključiti u izradu kurikuluma i njegovu provedbu kroz praksu i obrazovanje

Objavljeno: 11.05.2016. Jelena Jazbec

Povodom obilježavanja Europskog tjedna, jučer je u Termama Tuhelj održana javna rasprava na temu “Kurikularne promjene u Republici Hrvatskoj – prilagodba potrebama tržišta rada”. Raspravu na ovu aktualnu temu organizirala je Krapinsko – zagorska županija u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, kako bi ključne dionike informirala o budućim promjenama u obrazovnom sustavu, s naglaskom na strukovno obrazovanje.

Razvijanje vještina

Mirela Lekić, šefica Odjela za obrazovanje, razvoj ljudskih potencijala i informacijski sustav Hrvatske obrtničke komore, održala je prezentaciju u kojoj je govorila o vrijednostima, ciljevima i načelima strukovnog obrazovanja koji su dio novog kurikuluma te je istaknula važnost razvijanja vještina koje su relevantne na tržištu rada i omogućuju zapošljivost. Kao posebna prednost novog kurikuluma istaknuta je vertikalna i horizontalna prohodnost između sektora i programa unutar sustava strukovnog obrazovanja, što će omogućavati programi osposobljavanja i usavršavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije u skladu s potrebama tržišta rada i osobnim interesima. Raspravom među uzvanicima zaključeno je kako se gospodarski sektor treba aktivnije uključiti u izradu kurikuluma, ali i provedbu njegovih smjernica kroz praktični rad i obrazovanje učenika.

Javno savjetovanje

Eksperimentalno uvođenje novog kurikuluma u neke škole u dijelu općih programa moguće je od sljedeće školske godine, dok za strukovno obrazovanje najprije treba izraditi prijedloge sektorskih kurikuluma i strukovnih kurikuluma za svaki sektor. Svi zainteresirani pozvani su na javno savjetovanje o nacrtu kurikuluma na internetskim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kako bi dali svoje argumentirane prijedloge i komentare za izradu što kvalitetnijeg dokumenta.
Javnoj raspravi i predavanju prisustvovali su Jasna Petek, zamjenica župana za društvene djelatnosti, Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, Mirjana Jurman, predstojnica HZZ Područnog ureda Krapina te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova, gospodarskog sektora te članovi Partnerskog vijeća za tržište rada KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba