Vladimir Haramina

Za svoje pomeranske gušane, u 11 godina osvojio 78 pehara šampiona

Objavljeno: 10.05.2016. mladenmandic

Vladimir Haramina, 36-godišnjak iz Krapinskog Vidovca, europski je majstor uzgoja pomeranskih gušana, vrsta golubova čijim se uzgojem bavi već 11 godina. To je vrijedno priznanje dobio krajem prošle godine na Međunarodnoj izložbi u Metzu u Francuskoj. Sa svojom kolekcijom od četiri goluba, također je dobitnik priznanja Majstora uzgoja u Hrvatskoj.

Velika priznanja

Od šest najvrjednijih priznanja koja se dodjeljuju na državnim izložbama u Nedelišču i Virovitici, Haramina je osvojio po četiri. U 11 godina otkako se bavi uzgojem, osvojio je 78 pehara šampiona, a četiri puta dobitnik je najvišeg priznanja – majstor uzgoja. Danas ima oko 170 golubova, a budući da je sada sezona leženja, na kraju sezone koja završava početkom srpnja, imat će ih 300-tinjak.
– Moja ljubav prema golubovima započela je još dok sam bio mali jer je otac imao 60-ak golubova pismonoša. No, intenzivnije sam se uzgojem počeo baviti 2005. godine kad sam u Austriji od poznatog uzgajivača gušana Jozepha Rehbergera kupio dio jata, odnosno 15-ak komada ove vrste, koja je uzgojena u njemačkoj pokrajini Pomeraniji, a koja je danas raširena širom Europe. Iz godine u godinu selekcijom sam dobivao sve kvalitetnije golubove, a taj moj višegodišnji rad i trud na kraju se isplatio uzgojem onih najljepših koji dostižu i cijenu od nekoliko stotina eura. Uzgoj nije lak, a niti jeftin. Potrebno je izlijeganje puno malih golubova, da bi se dobili najkvalitetniji primjerci. Vrla je važna briga o higijeni i zdravlju, zatim ishrana s puno vitamina i minerala, puno se troši i na lijekove. Stoga ovom prilikom posebno zahvaljujem Veterinarskoj ambulanti u Krapini i njihovim djelatnicima za odličnu dosadašnju suradnju – rekao nam je Haramina.

Dva u Egiptu

Haramini su dosad na vrata u Krapinski Vidovec pokucali brojni uzgajivači golubova iz pola Europe – Italije, Poljske, Francuske, Španjolske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te dakako iz Hrvatske, a dva su mu goluba, koliko zna, završila i u Egiptu.
– Za uspjeh je najvažnija ljubav prema golubovima, veliki rad, trud i strpljivost, ali i velika podrška obitelji – supruge Dubravke i triju kćeri Petre, Nike i Matee. U svemu mi puno pomažu i iz Kotke gdje radim – vlasnik Ivica Cerovečki i direktor Josip Pelin, jer bez njihova razumijevanja za ovaj moj hobi i pružanju podrške, ne bi bilo ni ovih vrhunskih rezultata – zaključio je Vladimir Haramina.


Zanimljivost pri uzgoju

Gušani ne sjede na jajima, jer bi izgubili svoju ljepotu

Kao zanimljivost pri uzgoju pomeranskih gušana, Haramina ističe kako na njihovim jajima ne sjede njihove ženke, već golubovi pismonoše. – Čim se jaja gušana izlegnu, isti dan potrebno ih je označiti i podmetnuti pod golubove pismonoše. To se mora raditi jer, ako bi pomeranski gušani sjedili na jajima, izgubili bi svoju ljepotu – pojasnio je Haramina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba