VZ grada Pregrade

Uz limenu glazbu i blagoslov kraj kapele sv. Florijana, vatrogasci proslavili svoga sveca zaštitnika

Objavljeno: 09.05.2016. Jelena Jazbec

Vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Pregrade, koju čine dobrovoljna vatrogasna društva iz Pregrade, Vinagore, Benkova i Stipernice, jučer su u svetištu majke Božje Vinagorske svečano proslavili Florijanovsko proštenje. Nakon okupljanja ispred Vatrogasnog doma, u procesiji su krenuli prema baroknoj crkvi, gdje je svečano misno slavlje predvodio vinagorski župnik Dragutin Gereci.

Časna dužnost

U svojoj propovijedi, vlč. Gereci se prisjetio oca hrvatskog vatrogastva, Đure Deželića, koji je, kada je 1968. godine osnovao zagrebačku Vatrogasnu službu, prvu u Hrvatskoj, kao temelje djelovanja vatrogasaca naveo ljubav prema Bogu i ljubav prema domovini. Vatrogascima VZ Pregrada zaželio je da na ta dva kršćanska temelja bude uspostavljena i njihova časna dužnost.

Druženje u Vatrogasnom domu

Po završetku svete mise, vatrogasci su svoj blagoslov primili u cinktoru crkve, gdje se nalazi kapela sv. Florijana, a svečano slavlje uveličala je Vinagorska limena glazba. U poslijepodnevnim satima, održano je prigodno druženje u Vatrogasnom domu. Florijanovskom proštenju na Vinagori prisustvovao je i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba