19. “Susreti za Rudija”

Zagorci žele iz Austrije u Gornju Stubicu dovesti MIG 21, kojim je Perešin iz Bihaća sletio u Klagenfurt

Objavljeno: 08.05.2016. mladenmandic

 

“Ja sam Hrvat i ne mogu pucati na svoj narod”, najčešće je bila spominjana rečenica na dvodnevnim 19. “Susretima za Rudija”, koji se još uvijek održavaju u Gornjoj Stubici, u spomen na jednog od 12 heroja Domovinskog rata, Gornjostubičanca Rudolfa Perešina.
U znak sjećanja, u Spomen parku Rudolfa Perešina, danas su vijence položila mnoga izaslanstva – predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, izaslanstvo Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije, Općine Gornja Stubica i gornjostubičkih udruga, Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolf Perešin, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te obitelji Rudolfa Perešina.

Više nego sva diplomacija

Otvarajući “Susrete za Rudija” izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, Josip Čuletić, istaknuo je da je Rudolf Perešin, da se dozna istina o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, poletjevši MIG-om 21 iz Bihaća prema austrijskom Klagenfurtu početkom agresije na Hrvatsku, 25. listopada 1991. godine napravio više za Hrvatsku, nego sva hrvatska diplomacija. No nažalost, u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine, kad je već sve bilo gotovo, otišao je na zadatak prema mostu u Staroj Gradiški pokušavajući zaštiti izbjeglice, avion je pogođen, on se katapultirao, a o daljoj njegovoj sudbini ništa se nije znalo dvije godine. Tek nakon nešto više od dvije godine, 4. kolovoza 1997. godine, razmijenjeni su njegovi posmrtni ostaci.

O Rudiju i njegovom herojskom djelu govorili su i izaslanik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, brigadni general Miroslav Kovač zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Miodrag Demo koji je rekao kako će Rudolf Perešin, uz Dan Grada Zagreba 31. svibnja, uskoro biti proglašen i počasnim građaninom Zagreba, zatim gornjostubički općinski načelnik Jasmin Krizmanić te zagorski župan Željko Kolar.

– Tuga zbog Rudijeve prerane pogibije unatoč godinama koje su prošle, ne jenjava, no ono što iz godine u godinu raste je ponos zbog njegova herojskog čina. Nije mi jasno zašto je njegov MiG kojim je sletio u Klagenfurt još uvijek u Austriji. Potrudit ćemo se da ga iduće godine uz jubilarne 20. “Susrete za Rudija” simbolički dovezemo u Zagorje, ovdje u Gornju Stubicu – rekao je Kolar dodavši i da će Županija aktivno pomoći u izgradnji Spomen kuće Rudolfa Perešina, čija bi obnova trebala krenuti iduće godine.

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić istakanuo je da je posebno ponosan na svoje sumještane što su sačuvali sjećanje na svoju legendu i drago mu je što se to, ali i istina o Domovinskom ratu, sve više prenosi na mlade naraštaje.
Rudijeva supruga Ljerka Perešin rekla je da si je nakon Rudijeve smrti dala zadatak da se njegovo ime i herojski čin nikad ne zaboravi.

Rudi u udžbenicima

– Posebno sam ponosna što je Rudi ušao i u školske udžbenike povijesti kao jedan od heroja Domovinskog rata kako bi mladi znali što se tada u Hrvatskoj događalo – rekla je Ljerka te dodala kako zahvaljuje svima koji su joj u tome pomogli, osobito općini Gornja Stubica koje svake godine organizira “Susrete za Rudija” te Gradu Zagrebu i njegovom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Uz “Susrete za Rudija”, poslijepodne se u Gornjoj Stubici odvija i zanimljiv letački program, kraj šatora na nogometnom igralištu održava se Sajam domaćih proizvoda i bogat sportski program, a u večernjim satima je bogat zabavni program uz veliki vatromet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba