Predstavnici Savjeta mladih KZŽ

Veronika Kolman i Neven Lukina sudjelovali na plenarnoj sjednici Youth Regional Networka

Objavljeno: 06.05.2016. Jelena Jazbec

Veronika Kolman i Neven Lukina, predstavnici Savjeta mladih Krapinsko – zagorske županije, sudjelovali su na plenarnoj sjednici Youth Regional Networka u norveškom Lillehammeru, s još 60-ak predstavnika mladih iz 19 europskih zemalja. Youth Regional Network regionalna je mreža mladih koja okuplja predstavnike mladih iz europskih regija te ih potiče na razmjenu ideja i iskustava i usmjerava ih na osmišljavanje zajedničkih projekata i međuregionalno povezivanje.

Kružno gospodarstvo

Glavna tema sjednice bio je prelazak s linearnog na kružno gospodarstvo, ekonomski model koji osigurava održivo gospodarenje resursima i produljenje životnog vijeka materijala i proizvoda. Sudionici sjednice imali su priliku raditi u nekoliko odbora, a zagorski predstavnici sudjelovali su u odboru “Poduzetništvo i profesionalni život mladih”.
– Svijet trenutno svjedoči velikim ekološkim promjenama, stoga je cilj kružnog gospodarstva svesti nastajanje otpada na najmanju moguću mjeru, i to ne samo otpada koji nastaje u proizvodnim procesima, već sustavno, tijekom čitavog životnog ciklusa proizvoda i njegovih komponenti – zaključila je Veronika Kolman, predsjednica Savjeta mladih KZŽ.

Novo vodstvo

Sudionici plenarne sjednice mogli su vidjeti i primjer dobre prakse upravo u regiji Oppland, gdje postoji infrastrukturni sistem recikliranja te spaljivanja otpada, kako bi se koristio kao biogorivo. Na dnevnom redu sjednice bio je i izbor novog vodstva: za predsjednicu je izabrana Gloria Vitaly iz Norveške, a u predsjedništvo su izabrana čak četiri hrvatska predstavnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba