Svjetski dan slobode medija

Samo nezavisni i slobodni mediji mogu stvoriti svijet dostojanstva i jednakih mogućnosti za sve ljude

Objavljeno: 03.05.2016. Jelena Jazbec

 

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Od njegova proglašenja 1993. godine, svakog 3. svibnja obilježavanjem toga dana, zapravo se slave temeljni principi slobode medija, koristi se prilika za procjenu stanja slobode medija u svijetu i obranu nezavisnosti medija, te se odaje počast svim novinarima koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost.

Tri aspekta slobode

Ovogodišnji Dan slobode medija obilježava se pod geslom “Pristup informacijama i temeljne slobode – to je vaše pravo!”, a usmjeren je na tri aspekta medijske slobode: slobodu na pristup informacijama, kao temeljnu slobodu i ljudsko pravo, zaštitu medija od cenzure i nedopuštene kontrole te osiguravanje sigurnosti za sve oblike novinarstva.

Temeljno pravo

– Povodom Svjetskog dana slobode medija, potičem vlade, političare, gospodarstvenike i građane da se posvete njegovanju i zaštiti nezavisnih, slobodnih medija. Bez tog temeljnog prava, ljudi gube svoju slobodu i smanjuje se moć građana. Zaštitom toga temeljnog prava, zajednički možemo stvoriti svijet dostojanstva i jednakih mogućnosti za sve ljude – poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki – moon.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba