Hrvatska zajednica županija

“Prekrajanje Hrvatske trebaju odobriti građani, potrebna nam je dalja decentralizacija koja bi ojačala županije”

Objavljeno: 03.05.2016. Jelena Jazbec

 

Zagorski župan Željko Kolar sudjelovao je na 42. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je održana u Zadru.
Članovima Izvršnog odbora pridružio se i predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban s kojim su razgovarali o mogućnostima učinkovitijeg upravljanja državnom imovinom u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Napušteni vojni objekti

Na sjednici je naglašeno da Hrvatska u svom vlasništvu ima znatan broj napuštenih vojnih objekata koji u ovom trenutku predstavljaju mrtvi kapital. Kad im se pridodaju i napušteni gospodarski objekti, jasno je da je riječ o golemom potencijalu koji se može i treba staviti u službu razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Upravo će ova problematika biti jedna od glavnih tema Foruma hrvatskih i poljskih regija koji će se održati u Dubrovniku od 10. do 12. svibnja, a na kojem će Poljska predstaviti uspješne primjere revitalizacije takvih objekata.

Teritorijalni preustroj

Razgovaralo se i o eventualnom teritorijalnom preustroju Hrvatske. Naglašeno je da bilo kakvo prekrajanje Hrvatske trebaju odobriti građani. Zajednica županija i dalje smatra da je potrebna veća funkcionalna i fiskalna decentralizaciji koja bi ojačala hrvatske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba