Proglašena elementarna nepogoda

Mraz uzrokovao štetu od 30 milijuna kuna, vinogradi i voćnjaci gotovo u potpunosti uništeni

Objavljeno: 03.05.2016. Jelena Jazbec

Zagorski župan Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje cijele Krapinsko – zagorske županije, uzrokovanu mrazom u noći s 25. na 26. travnja, koji je prouzročio veliku štetu na nasadima vinograda i voćnjaka te poljoprivrednim površinama zasijanim kukuruzom, ječmom i pšenicom.

Zahtjevi gradova i općina

Zagorski gradovi i općine uputili su zahtjeve, iz kojih je jasno vidljivo kako je mraz, a potom i snijeg, nanio veliku štetu. Prema prvim procjenama, šteta na vinogradima i voćnjacima je u visini od 80 do 100 posto, dok su poljoprivredni usjevi zahvaćeni u nešto manjem postotku, između 60 i 80 posto. Procjenjuje se da ukupna šteta iznosi preko 30 milijuna kuna.

Rok od osam dana

U skladu sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta dužna su u roku od osam dana izraditi izvješća, odnosno, prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba