Klanječka Župna crkva Navještenja Blažene Djevice Marije

Više od 200 zagorskih vatrogasaca došlo se pokloniti svom zaštitniku sv. Florijanu

Objavljeno: 01.05.2016. mladenmandic

Više od 200 zagorskih vatrogaskinja i vatrogasaca, okupilo se danas u Klanjcu na središnjoj proslavi blagdana sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, ali i grada Klanjca. Zbog kiše, umjesto u zavjetnoj kapelici sv. Florijana, sveta misa se održala u klanječkoj Župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. No, kip sv Florijana poslije mise postavljen je vatrogasnim kranom na kapelu sv. Florijana.

Kapelica sv. Florijana

Kroničar klanječke povijesti i predsjednik DVD-a Klanjec Vitomir Zamuda rekao je kako je danas jedina kapelica sv. Florijana u Zagorju izgrađena 1590. godine, no ona se urušila i na temeljima te kapelice izgrađena je nova 1742. godine.
– Klanjec su zadesila dva velika požara 1716. i 1812. godine, u kojima je praktički izgorio cijeli grad. Pri ovom drugom požaru, jedna od malobrojnih građevina koja je ostala čitava bila je kapela sv. Florijana, čiji su drveni krov mještani polijevali vodom i na njega stavljali mokre krpe. Zato je sv. Florijan, inače rimski vojnik u vrijeme rimskog cara Nerona, koji je kao zaštitnik vatrogasaca postao i zaštitnik Klanjca – rekao je Vitomir Zamuda predsjednik DVD-a Klanjec.

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek rekao je kako je rekonstrukcija i obnova zavjetne klanječke kapelice sv. Florijana započela prije deset godina i kako je do sada u njenu obnovu uložen veliki novac, oko 900 tisuća kuna koju je najvećim dijelom financiralo Ministarstvo kulture, ali i Krapinsko – zagorska županija, Grad Klanjec, ali sami župljani Klanjca.

Velik dan za vatrogasce

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, čija je obitelj vlastitim novcem (ne iz županijskog proračuna op.a.) financirala domjenak, odnosno grah, vino i sokove za 300-tinjak ljudi, rekao je kako je ovo veliki dan za vatrogasce i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju te da će kapelica sv. Florijana postati zavjetna kapelica svih zagorskih vatrogasaca.

Predsjednik zagorske Vatrogasne zajednice Ivica Glas i zapovjednik Marijan Lovrenčić rekli su kako je zagorsko vatrogastvo uvijek bilo među najspremnijima u Hrvatskoj i kako će i ove godine s 50-ak vatrogasaca i vatrogasnim vozilima pomoći svojim prijateljima vatrogascima u Dalmaciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba