Prosvjed u Pregradi

“Više nećemo biti tiho! Dok hitna dođe do nas iz Krapine, ode taj “zlatni sat” koji život znači”

Objavljeno: 29.04.2016. Jelena Jazbec

 

Župan Kolar obećao je da će Pregrada dobiti tim T1 hitne medicinske službe, sa ili bez ministra, jer da će ga, bude li potrebno, Županija financirati sama

Građani Pregrade okupili su se u četvrtak poslijepodne ispred Doma zdravlja kako bi izrazili neslaganje s najavom Ministarstva zdravlja o uspostavljanju tima T1 hitne medicinske službe u Klanjcu, a ne u Pregradi, kako je prethodno najavljeno. Podsjećamo, reorganizacijom Mreže hitne medicinske službe, Pregrada ne bi izgubila samo tim T1, nego bi se ukinulo i dežurstvo.

– U 33 godine koliko ovdje radim, nisam se nadala da ćemo morati prosvjedovati za dežurstvo, odnosno, hitnu u Pregradi. Preko 60 godina je bilo dežurstvo kod nas i iskreno vjerujem da je ministar donio ishitrenu odluku i da će je popraviti, jer tko radi, taj i griješi – rekla je 53-godišnja Dragica Golubić, patronažna sestra iz Pregrade. Umirovljenik Franjo Beden prisjetio se kako je Pregrada prije 60 godina imala rodilište, a sad joj žele uzeti i hitnu.
– Ja sam jednom nastradao, srećom pa je moja susjeda bila doma i otpeljala me. Sada da mi se nešto dogodi, ne znam kako bi bilo. Čovjek može umrijeti za jedan sat, ako hitna na vrijeme ne dođe. U Zagrebu će doći za 15 minuta, a dok dođe do nas iz Krapine… Već će proći onaj zlatni sat o kojem svi govore – rekao je Franjo.

Zajedništvo građana

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili Dubravko Leskovar, liječnik u pregradskom Doma zdravlju, Laura Cajhen, predstavnica Mladeži gradskog ogranka HDZ-a i Štefica Pasarić, dugogodišnja volonterka Gradskog društva Crvenog križa Pregrada. Zadovoljstvo građana izazvao je gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je istaknuo zadovoljstvo zajedništvom koje su pokazali Pregračani vezano uz ovaj gorući problem. Spomenuo je i argumente koje je u pismu ministru naveo zajedno s načelnicima Huma na Sutli i Desinića, poput broja stanovnika, površine, nerazvrstanih cesta, te snage gospodarstva.
– S obzirom na to koliko stvaramo, koliko doprinosimo državnom proračunu, tražimo uslugu koju zaslužujemo, ono što je naše. Vjerujem da će ministar uz sve ove argumente donijeti pravu odluku i da ćemo ovdje za nekih mjesec dana imati 24-satnu hitnu pomoć kakvu smo već davno zaslužili. Tiho više nećemo biti! Dosta je odlazaka institucija s područja grada Pregrade – rekao je Vešligaj.

Uređen prostor za tim T1

Skupu je prisustvovao i zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako osjeća ogorčenje građana Pregrade koji misle da je upravo on krivac za uspostavljanje tima T1 u Klanjcu, s obzirom na to da dolazi iz Klanjca.
– Čim sam izašao iz auta, rekla mi je jedna gospođa: “Vi ste nam preselili hitnu“. Svakakvih priča i pričica je bilo, ali postoji samo jedna istina – rekao je Kolar, objasnivši kako je i njega iznenadila ministrova najava, s obzirom na to da je prošle godine u Pregradi uređen prostor za tim T1 hitne medicinske službe.
– Ono što tražim su dva tima T1 u Krapinsko – zagorskoj županiji koje bi financirala država, i jedan koji ćemo financirati sami. Nitko pametan ne može Pregradu ostaviti bez doktora. Ako ministar ne uvaži naše argumente i ne dodijeli tim T1 Pregradi, tim T1 u Pregradi će u potpunosti financirati naša županija. On košta tri milijuna kuna na godišnjoj razini. Mi taj novac nismo planirali u proračunu, ali idemo u rebalans. Mi ćemo novac osigurati i Pregrada će imati tim T1, s ministrom ili bez ministra – obećao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba