Završna konferencija

Srednja škola Krapina i Srednja škola Konjščina uspješno privele kraju jednogodišnji projekt “Mijenjamo se!”

Objavljeno: 28.04.2016. Jelena Jazbec

 

Završna konferencija projekta “Mijenjamo se! Modernizacija strukovnih kurikuluma sukladno promjenjivim potrebama tržišta rada” održana je danas u Srednjoj školi Krapina. Radi se o projektu vrijednosti gotovo 1,8 milijuna kuna, koji su od 30. travnja 2015. godine zajednički provodile SŠ Krapina i SŠ Konjščina. Provođenje je sufinancirala Europska unija, a SŠ Krapina dobila je novac na natječaju u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala”.

Poboljšanje zapošljivosti učenika

– U sklopu projekta, škole su unaprijedile nastavne sadržaje u zanimanjima tehničar za mehatroniku, CNC operater, automehaničar i elektroinstalater. U nastavu su uvedene nove metode, nabavljena je oprema, a nastavnici su dodatno educirani. Na taj način, poboljšali smo mogućnost nastavka školovanja i zapošljivost učenika. Predviđa se povećanje zapošljivosti učenika za 10 posto u 2018. godini – istaknula je na konferenciji Maja Belošević, voditeljica projekta, koja je predstavila provedene aktivnosti: formiranje Ureda za razvoj karijera u obje škole, utvrđivanje nedostataka postojećeg sadržaja i potreba tržišta rada, unapređenje postojećih nastavnih sadržaja, uvođenje novih metoda, modernizacija didaktičkih sredstava u tehnologiji, poboljšanje kompetencije nastavnika, povećanje socijalne inkluzije i rezultata obrazovanja odraslih osoba s posebnim potrebama i osoba u nepovoljnom položaju te izrada dugoročnih planova razvoja škole.

Obrazovanje – centar svijeta

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan istaknuo je zadovoljstvo projektom, koji je za njega jedan od prvih znakova pozitivnih promjena koje su se u posljednje vrijeme počele događati na području obrazovanja.
– Obrazovni sustav dugo je tapkao na mjestu, bez ikakvih naznaka pozitnih promjena i napretka. Sretan sam što je Srednja škola Krapina u suradnji sa Srednjom školom Konjščina učinila pozitivan pomak, jer škola koja ne zadovoljava potrebe učenika, profesora i roditelja, gubi svoj smisao. Mnogi ističu kako je gospodarstvo pokretač promjena, ali ja se s time ne slažem. Obrazovanje je centar svijeta, a gospodarstvo može biti pokretač promjena u društvu samo u sinergiji s obrazovanjem – rekao je Rozijan.
Ravnatelj SŠ Konjščina Dragutin Petanjek zahvalio je SŠ Krapina što je upravo Konjščinu odabrala za suradnika na projektu, a ravnatelju Rozijanu uručio je i prigodan poklon. U projektnom timu bilo je ukupno četrnest članova, uglavnom nastavnika i stručnih suradnika. Upravo se njima u svom govoru obratio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Krapinsko – zagorske županije Ivan Lamot.
– Vidljivo je da ste se svi vi koji ste sudjelovali u projektu, promijenili i shvatili da je promjena dio svakodnevnog života, pogotovo u modernom svijetu, i da prilagođavanjem i promjenom sebe možete kvalitetnije obavljati svoj posao i tako postati još bolji profesori – rekao je Lamot.
Koferenciji je prisustvovala i pročelnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Mirjana Jurman.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba