Posjet zagorskim prijateljima

Splitski branitelji obišli Krapinske Toplice, Đurmanec i Macelj

Objavljeno: 20.04.2016. mladenmandic

 

Članovi Udruženja i veterana Domovinskog rata “Brodosplit”, posjetili su Krapinske Toplice, Đurmanec, Macelj i Graz. Nakon što su proteklih 12 godina hodočastili Hrvatskom od Prevlake i Škabrnje, preko Istre, Zagorja, Međimurja, Slovenije, do Bleiburga i Vukovara, članovi UDVDR-a “Brodosplit” za svoje ovogodišnje proljetno druženje ponovno su odabrali Zagorje.

Redovne aktivnosti

U sklopu redovnih aktivnosti vezanih za promicanje istine o Domovinskom ratu i promocije Hrvatske te međunarodne suradnje sa srodnim udrugama i institucijama posjetili su Krapinske Toplice, Đurmanec, Macelj i Graz.
Prvo odredište im je bio Đurmanec i spomen obilježje heroju Domovinskog rata Željku Paviću Kalcu, prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Hrvatskog zagorja koji je poginuo 25. srpnja 1991. godine u Erdutu u Prvoj gardijskoj brigadi Tigrovi, samo osam dana nakon navršenih 24 godine. Obilježje su podignuli njegovi suborci, a bista je rad zagorske kiparice Mirjane Drempetić Hrčić Smolić. Potom su položili cvijeće i zapalili svijeće na najvećoj spomen – grobnici u Hrvatskoj koja se nalazi pokraj crkve Muke Isusove u Maclju, koja svjedoči o maceljskim žrtvama.

Dalmatinska večer

Škverski dragovoljci su zatim nastavili i do Graza u kojem djeluje HKD “Napredak”, gdje ih je pozdravio don Dragan Jurić, donedavni predsjednik Društva, a na kraju dana u hotelu u Krapinskim Toplicama priređena im je i “Dalmatinska večer” koja je uz 68 sudionika ovog druženja privukla i mještane Krapinskih Toplica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba