Zagorcima značajno priznanje u Bruxellesu

Muzeju krapinskih neandertalaca dodijeljena Oznaka Europske baštine

Objavljeno: 20.04.2016. mladenmandic

Od 12. do 15. travnja u Bruxellesu su održani Dani Oznake Europske baštine, na kojima je predstavljeno 20 destinacija koje su u protekle dvije godine već primile ovu vrijednu oznaku, te devet novih lokaliteta koji su kandidirani prošle godine.

Dva kandidata

Prošle godine Hrvatska je po prvi puta imala mogućnost predstaviti dva kandidata, a Ministarstvo kulture predložilo je Centar industrijske baštine u Rijeci i Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo u Krapini. Od ukupno 18 prijavljenih kandidata, Europska komisija u drugom je krugu izabrala devet, među kojima i svjetski poznati krapinski lokalitet. u U reprezentativnoj knjižnici Solvay u Bruxellesu Oznake Europske baštine svečano su dodijeljene Pretpovijesnom nalazištu i Muzeju krapinskih neandertalaca u Hrvatskoj, Dvorcu Olomouc i Nadbiskupskom muzeju u Češkoj, lokalitetu Sagres u Portugalu, Carskoj palači u Beču u Austriji, Povijesnom kompleksu Sveučilišta Tartu u Estoniji, Glazbenoj akademiji Franz Liszt u Budimpešti, arhivu Mundaneum u Belgiji, Kompleksu istočnog fronta Prvog svjetskog rata u Poljskoj i Europskoj četvrti u Strasbourgu u Francuskoj.

Promotivni film

Svečana dodjela bila je popraćena promotivnim filmom svakog kandidata i nagradnim pitanjima vezanim uz pojedine lokalitete. U ime Muzeja krapinskih neandertalaca priznanje je primila muzejska savjetnica Vlasta Krklec, uz prisustvo Veleposlanika Hrvatske u Bruxellesu Mate Škrabala i nacionalne koordinatorice Anje Mamić iz Ministarstva kulture. Oznaku je dodijelio Tibor Navracsics – povjerenik Europske komisije za edukaciju, kulturu, mlade i sport.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba