Prekogranična suradnja

Zagorci i Štajerci zajedničkim snagama očistili kilometar i pol korita Sutle

Objavljeno: 17.04.2016. mladenmandic

Na inicijativu načelnika Huma na Sutli Zvonka Jutriše, u subotu su Humčani sa susjednom slovenskom općinom Rogatec, održali zajedničku akcija čišćenja korita rijeke Sutle s njezina hrvatske lijeve, i slovenske desne strane. U akciji je sudjelovalo stotinjak mještana s jedne i druge strane granice – članovi sedam vatrogasnih društava – tri društva iz slovenske općine Rogatec i četiri s područja Huma na Sutli, zatim članovi lovačkih udruga i umirovljenici. Ukupno je u akciji sudjelovalo 40-ak Slovenaca i 60-ak Zagoraca.

Dan općine

Humski načelnik Zvonko Jutriša rekao nam je da je akciju organizirao uz predstojeći Dan općine i Dan planeta Zemlja koji se obilježava 22. travnja, s ciljem da okoliš uz Sutlu bude očišćen, te da si i Zagorci i Štajerci uljepšaju mjesto u kojem žive. Stoga su i Slovenci, u nemogućnosti da zbog postavljene žilet žice, čiste okoliš na svojoj strani Sutle, došli na zagorsku stranu pomoći Humčanima.
– Zahvaljujem svojim prijateljima iz Slovenije i županu općine Rogatec Martinu Mikuliču što su se odazvali ovoj akciji. U četiri, pet sati koliko je akcija trajala, uspjeli smo očistiti oko kilometar i pol korita rijeke Sutle od središta Huma na Sutli, pa sve do graničnog prijelaza u Lupinjaku – rekao je humski načelnik Zvonko Jutriša.

Zajedničko druženje

Nakon akcije čišćenja u prostorima Vatrogasnog doma DVD-a Straža u Leskovom grmu, održan je i zajednički domjenak i druženje svih učesnika akcije. Uz domaćine iz Huma na Sutli i Slovenci su se pobrinuli da završna, finalna fešta, prođe u što boljem ozračju, pa su Zagorce počastili svojim domaćim slovenskim kobasama te vinom i to iz podruma njihovog župana Martina Mikuliča.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba